TIF exports by the latest DXO OpticsPro 11 cannot be shown properly

Reported bugs that have been closed and/or resolved

Moderators: XnTriq, xnview, Dreamer

inratio
Posts: 3
Joined: Sat Jul 22, 2017 1:47 pm

TIF exports by the latest DXO OpticsPro 11 cannot be shown properly

Postby inratio » Sat Jul 22, 2017 2:16 pm

I bought DXO Optics Pro 11 ELITE edition only recently.
My image processing workflow looks like this

Original JPGs (from any point and shoot cameras)
--> process with Dxo Optics Pro
--> Export to TIF
--> Batch Process with XnConvert (resize & conert to jpg)
--> Batch Rename with XnView

This worked like a charm until DxO released a software update for Optics Pro Elite 11 recently (2 weeks ago?). Version is: 11.4.2 Build 12306.

The resulting TIFs from DxO can be opened by Windows Paint oder Windows Photo Viewer.
XnView will only show a grey image with repeating artifacts.

XnConvert has the same issue, it cannot resize the original TIFs to JPG without destroying the picture's contents.

I tried this on different windows systems (both Windows 10 and Windows Server 2016).
I tried both x86 and x64 versions of XnView/XnConvert.
I tried both the latest stable version 0.86 and 0.87 beta2.
I can reproduce this error any time.

Samples:
Input JPG (straight out of camera): https://ufile.io/fyq7x
DxO TIF export keeping EXIF: https://ufile.io/cup9w
DxO TIF export without EXIF: https://ufile.io/cm2hx

Two DxO generated TIFs. The links will be valid for 30 days.
The one without EXIF information will show me a blank white screen. The other one will show me the grey corrupted image I mentioned earlier.

Can anyone please verify this behavior?

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5152
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: TIF exports by the latest DXO OpticsPro 11 cannot be shown properly

Postby XnTriq » Sat Jul 22, 2017 3:45 pm

Welcome to the forum, inratio.

inratio wrote:The one without EXIF information will show me a blank white screen. The other one will show me the grey corrupted image I mentioned earlier.

Can anyone please verify this behavior?

Confirmed :bugconfirmed:

  • sam_0680_noexif.tif = blank screen
  • Page 1 of sam_0680_keepexif.tif = corrupted image (32-bit)
  • Page 2 of sam_0680_keepexif.tif = blank screen

AsTiffTagViewer (sam_0680_noexif.tif) wrote:

Code: Select all

ImageWidth (1 Long): 4000
ImageLength (1 Long): 3000
BitsPerSample (4 Short): 8, 8, 8, 8
Compression (1 Short): Uncompressed
Photometric (1 Short): RGB
StripOffsets (375 Long): 16, 96016, 192016, 288016, 384016, 480016,...
SamplesPerPixel (1 Short): 3
RowsPerStrip (1 Long): 8
StripByteCounts (375 Long): 96000, 96000, 96000, 96000, 96000, 96000,...
XResolution (1 Rational): 300
YResolution (1 Rational): 300
PlanarConfig (1 Short): Contig
ResolutionUnit (1 Short): Inch
34665 (1 Long): 36003214

AsTiffTagViewer (sam_0680_keepexif.tif → Page 1 of 2) wrote:

Code: Select all

ImageWidth (1 Long): 4000
ImageLength (1 Long): 3000
BitsPerSample (4 Short): 8, 8, 8, 8
Compression (1 Short): Uncompressed
Photometric (1 Short): RGB
Make (8 ASCII): SAMSUNG
Model (43 ASCII): SAMSUNG WB600 / VLUU WB600 / SAMSUNG WB610
StripOffsets (375 Long): 16, 96016, 192016, 288016, 384016, 480016,...
Orientation (1 Short): TopLeft
SamplesPerPixel (1 Short): 3
RowsPerStrip (1 Long): 8
StripByteCounts (375 Long): 96000, 96000, 96000, 96000, 96000, 96000,...
XResolution (1 Rational): 300
YResolution (1 Rational): 300
PlanarConfig (1 Short): Contig
ResolutionUnit (1 Short): Inch
Software (21 ASCII): DxO OpticsPro 11.4.2
DateTime (20 ASCII): 2011:03:24 08:31:47
YCbCrPositioning (1 Short): 2
Copyright (16 ASCII): COPYRIGHT, 2009
34665 (1 Long): 36003408

AsTiffTagViewer (sam_0680_keepexif.tif → Page 2 of 2) wrote:

Code: Select all

ImageWidth (1 Long): 250
ImageLength (1 Long): 187
BitsPerSample (4 Short): 8, 8, 8, 8
Compression (1 Short): Uncompressed
Photometric (1 Short): RGB
StripOffsets (2 Long): 36020282, 36122282
Orientation (1 Short): TopLeft
SamplesPerPixel (1 Short): 3
RowsPerStrip (1 Long): 136
StripByteCounts (2 Long): 102000, 38250
XResolution (1 Rational): 1
YResolution (1 Rational): 1
PlanarConfig (1 Short): Contig
ResolutionUnit (1 Short): Inch

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28575
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: TIF exports by the latest DXO OpticsPro 11 cannot be shown properly

Postby xnview » Sat Jul 22, 2017 8:03 pm

right i can reproduce, this will be fixed in beta 3
Pierre.

inratio
Posts: 3
Joined: Sat Jul 22, 2017 1:47 pm

Re: TIF exports by the latest DXO OpticsPro 11 cannot be shown properly

Postby inratio » Sat Jul 29, 2017 12:29 pm

That's great to hear. Looking forward for the next version to be released ;-)

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5152
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: TIF exports by the latest DXO OpticsPro 11 cannot be shown properly

Postby XnTriq » Fri Aug 18, 2017 12:15 am

Fixed in MP 0.87 beta 3 :bugfixed:


Return to “Closed/Resolved”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest