Newbie question: some PNGs don't show up in XnView browser?

Ask for help and post your question on how to use XnView Classic.

Moderators: XnTriq, xnview

arrivest
Posts: 4
Joined: Fri Mar 10, 2017 9:14 pm

Newbie question: some PNGs don't show up in XnView browser?

Postby arrivest » Sat Mar 11, 2017 12:04 am

Hello, I'm sorry if this question has been asked before. I discovered it by accident: I have a folder with 3 JPGs and 6 PNGs, but XnView 2.39's browser only shows 3 JPGs and 3 PNGs, the other 3 PNGs seem to be "hidden". (They aren't set to hidden as far as my Win10 is concerned).

The View Mode also displays only the 6 pictures when I cycle through them, however, I am able to open the "hidden" files by double clicking them in Win10 (XnView is my default picture viewer). Once I do that, I'm able to cycle through all 9 pictures. But if I return to browse mode, it's back to 6 again.

So what's my problem? Thanks!

I could upload the problematic PNGs if necessary.

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5049
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: Newbie question: some PNGs don't show up in XnView brows

Postby XnTriq » Sat Mar 11, 2017 2:45 am

Welcome to the forum, arrivest.

What is you configuration for ViewFilter By?

arrivest
Posts: 4
Joined: Fri Mar 10, 2017 9:14 pm

Re: Newbie question: some PNGs don't show up in XnView brows

Postby arrivest » Mon Mar 13, 2017 7:56 pm

Thanks XnTriq.
It's always been set to Filter by Images. I tested other filters after seeing your reply. If set to All, it does show all 9 images. If set to Images, then it shows 6. If set to any of the rest filters, it shows no files, which means the 3 missing PNGs are not videos, sounds, or archives.

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5049
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: Newbie question: some PNGs don't show up in XnView brows

Postby XnTriq » Mon Mar 13, 2017 10:15 pm

arrivest wrote:If set to All, it does show all 9 images. If set to Images, then it shows 6. If set to any of the rest filters, it shows no files, which means the 3 missing PNGs are not videos, sounds, or archives.

Please try deactivating Recognize only by extension (ToolsOptions...File ListMisc.).
Note: You'll have to point the browser to another folder for this setting to take effect.

Could you please post a screenshot of your settings in ToolsOptions...File ListFile ListCustom files, if that doesn't help?

arrivest
Posts: 4
Joined: Fri Mar 10, 2017 9:14 pm

Re: Newbie question: some PNGs don't show up in XnView brows

Postby arrivest » Mon Mar 13, 2017 10:26 pm

Thanks very much XnTriq. Deactivating "recognize only by extension" does help!

What's the reason for that? My PNGs didn't have strange file names. They were just xxxxxxx.PNG

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5049
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: Newbie question: some PNGs don't show up in XnView brows

Postby XnTriq » Mon Mar 13, 2017 10:45 pm

arrivest wrote:What's the reason for that?

Sometimes images have a wrong file name extension: Your PNGs might in fact be JPEGs or GIFs.
Deactivating Recognize only by extension forces XnView to identify the image format by scanning the file header for a signature. This slows down thumbnail generation slightly.

Requests for automatically renaming files with wrong extensions: Classic | MP

arrivest
Posts: 4
Joined: Fri Mar 10, 2017 9:14 pm

Re: Newbie question: some PNGs don't show up in XnView brows

Postby arrivest » Mon Mar 13, 2017 10:51 pm

Thanks!

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5049
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: Newbie question: some PNGs don't show up in XnView brows

Postby XnTriq » Mon Mar 13, 2017 11:00 pm

You're welcome :-)


Return to “Classic - General Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests