Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

*** Please report new bugs here! ***

Moderator: Dreamer

FloWil
Posts: 10
Joined: Sat Sep 26, 2015 5:31 pm

Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by FloWil » Sat Sep 26, 2015 6:17 pm

Hi!
I'm using XNViewMP for quite a while now. On Sep. 24th version 0.72 was upgraded to 0.75. This Version worked for 2 days. I tried to start it today and it crashed.
It also crashed on a different computer where it was updated 2 days ago also.

I'm using XNView on Manjaro/Arch Linux via the AUR, which downloads and uses the tar.gz-file from the xnview website.
If I start XNView from console I get this error message:
/usr/bin/xnviewmp: Zeile 5: 6535 Speicherzugriffsfehler (Speicherabzug geschrieben) "$dirname"/XnView "$@"
Sorry, for this German message :-)

I delete all files in ~/.xnviewmp and after that, ~/.xnviewmp itself, still crashing. (For all Windows User: the "only" directorys where XNvMP can change it's settings :-)
I also removed and reinstlled it - of course. One never knows :-)

Any Ideas?

Flo

Shnoober
Posts: 15
Joined: Sat Jan 03, 2015 11:32 am

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by Shnoober » Sun Sep 27, 2015 10:49 am

I'm having the same problem and I'm also using Arch. Here are the full errors I get:

Fontconfig error: line 41759375: syntax error
Fontconfig error: Cannot load default config file
Fontconfig error: line 43397119: syntax error
Fontconfig error: Cannot load default config file
./xnview.sh: line 5: 10203 Segmentation fault (core dumped) "$dirname"/XnView "$@"

I have no idea what those fontconfig errors are but they change everytime I run the program. Plus, there's no way I have a config file with 40+ million lines. :)

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31724
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by xnview » Mon Sep 28, 2015 7:14 am

yes currently i search why XnViewMP crashs on Arch/Manjaro distribution (no problem on ubuntu)...
Pierre.

FloWil
Posts: 10
Joined: Sat Sep 26, 2015 5:31 pm

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by FloWil » Mon Sep 28, 2015 7:30 am

Hi Pierre!
It's strange that the program ran for 2 days and is crashing ever since.
No changes where made to the system during these two days - except for installing 2 Bluetooth-components.

Thanks - Flo

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31724
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by xnview » Mon Sep 28, 2015 7:49 am

FloWil wrote:Hi Pierre!
It's strange that the program ran for 2 days and is crashing ever since.
No changes where made to the system during these two days - except for installing 2 Bluetooth-components.
yes very strange, for other users the crash is at each startup...
Pierre.

Shnoober
Posts: 15
Joined: Sat Jan 03, 2015 11:32 am

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by Shnoober » Mon Sep 28, 2015 12:06 pm

Yeah, I've never managed to get 0.75 to launch. It always crashes on startup.

Shnoober
Posts: 15
Joined: Sat Jan 03, 2015 11:32 am

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by Shnoober » Mon Sep 28, 2015 12:19 pm

Maybe this is a driver issue. Is Xnview using any hardware accelerated graphics?

FloWil
Posts: 10
Joined: Sat Sep 26, 2015 5:31 pm

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by FloWil » Mon Sep 28, 2015 12:48 pm

It's becoming more strange!

I have another machine (hp with nvidia NVS300card and nvidia driver - if it's due to graphics hardware), same as one of my machines at home. Only difference: I used the 64bit Version here and this one's running! At home, same hardware, I'm using the Linux 32bit version where it is not running anymore...

Maybe that helps a little

Flo

Shnoober
Posts: 15
Joined: Sat Jan 03, 2015 11:32 am

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by Shnoober » Mon Sep 28, 2015 1:36 pm

I'm using the 64-bit version with an old ATI card using the open source driver.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31724
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by xnview » Mon Sep 28, 2015 1:39 pm

QT API crash in xcb, seems to be a problem with OpenGL driver, i ask them
Pierre.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31724
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by xnview » Tue Sep 29, 2015 9:38 am

Shnoober wrote:I'm having the same problem and I'm also using Arch. Here are the full errors I get:

Fontconfig error: line 41759375: syntax error
Fontconfig error: Cannot load default config file
Fontconfig error: line 43397119: syntax error
Fontconfig error: Cannot load default config file
./xnview.sh: line 5: 10203 Segmentation fault (core dumped) "$dirname"/XnView "$@"

I have no idea what those fontconfig errors are but they change everytime I run the program. Plus, there's no way I have a config file with 40+ million lines. :)
QT team to try

Code: Select all

export LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1; ./xnview.sh
Pierre.

Shnoober
Posts: 15
Joined: Sat Jan 03, 2015 11:32 am

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by Shnoober » Tue Sep 29, 2015 4:25 pm

QT team to try

export LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1; ./xnview.sh
Sorry, I tried it and no change.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31724
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by xnview » Wed Sep 30, 2015 12:33 pm

Pierre.

FloWil
Posts: 10
Joined: Sat Sep 26, 2015 5:31 pm

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by FloWil » Wed Sep 30, 2015 4:15 pm

Hi Pierre!
would you mind compiling xnviewmp for 32bit too?

I would like to give it a try :-)

Thanks

Shnoober
Posts: 15
Joined: Sat Jan 03, 2015 11:32 am

Re: Version 0.75 crashes 2 days after upgrade

Post by Shnoober » Thu Oct 01, 2015 7:54 am

I don't have time to do thorough testing right now but that seemed to work. The program started at least.

Post Reply