Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

*** Please report new bugs here! ***

Moderator: Dreamer

Post Reply
bzq
Posts: 9
Joined: Sat Jun 07, 2014 3:37 am

Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by bzq » Sun Oct 11, 2015 3:25 am

this issue found only when Maximize 0.75 window (Fullscreen), in browser mode place mouse inside thumbnail view then use mouse wheel scroll thumbnail view down till reach the bottom and then cannot scroll back (up).

windows 7 pro 64bits

Erixx haxx
Posts: 330
Joined: Tue Jul 28, 2015 10:37 am

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by Erixx haxx » Mon Oct 12, 2015 11:35 pm

I Noticed this also. It seems to be dependent on how the browser window is sized. If you size the browser window so that the bottom row of thumbnails are half visible then the problem is gone.

likewise, The problem appears when you size or stretch the browser window so that a full 3 or 4 rows of thumbs+labels are completely visible, then scroll to the bottom of the browser window and you can't scroll back up with the mouse wheel. It seems to have a sweet spot.


Window7x64
XnViewMP v0.75x64

User avatar
oops66
XnThusiast
Posts: 1999
Joined: Tue Jul 17, 2007 1:17 am
Location: France

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by oops66 » Sun Oct 25, 2015 9:41 pm

Hello,
Confirmed into Linux version too. (v0.75)
... If you mouse scroll, into a folder with a lot of thumbnails (browser mode), if you scroll down until the bottom/end of this folder ... then it is impossible to scroll up anymore.
XnViewMP 0.82 Linux X64 - Ubuntu 16.04 LTS - X64

CameronD
Posts: 305
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by CameronD » Mon Oct 26, 2015 1:35 am

I cannot reproduce it, windows 7, x64.
Maybe you also need to report:
  • how many images in the folder
  • what size thumbnails
  • is it thumbnails with no text at all, or one of the thumbnail options with some text?

User avatar
oops66
XnThusiast
Posts: 1999
Joined: Tue Jul 17, 2007 1:17 am
Location: France

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by oops66 » Mon Oct 26, 2015 2:51 pm

CameronD wrote:I cannot reproduce it, windows 7, x64.
Maybe you also need to report:
  • how many images in the folder
  • what size thumbnails
  • is it thumbnails with no text at all, or one of the thumbnail options with some text?
Hello,
Right, an accurate how to reproduce way:
1- how many: just few many more than the/your screen (to can browse via scroll mouse button).
2- It doesn't matter (i guess?) here w150 x h100 - custom size, just after updating MP v0.72 to v0.75
3- Bugs only for 2 chooses: "View as Thumbnails + Labels"(my default setting) ... and "View as Thumbnails + FileName" (here with MP linux)

Edit1: After switching via some different thumbnails sizes settings, and go back to my custom size thumbnails setting (150x100), the bug has disappeared (strange) ... So I can't reproduce this bug anymore now ;-)

Edit2: ... after comparing xnview.ini files, the culprit one and the good/new one with Meld (or diff) ... I have only 2 diffs:
... So maybe you can investigate why this "strange (one shoot)" bug occurs ?


diff 1: the old culprit ini file _ into [Browser]:

Code: Select all

state=@ByteArray(\0\0\0\xff\0\0\0\0\xfd\0\0\0\x2\0\0\0\0\0\0\x1\xe1\0\0\x3s\xfc\x2\0\0\0\x3\xfb\0\0\0\xe\0\x66\0i\0l\0t\0\x65\0r\0\x44\0\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\0\0\0\0\0\xfc\0\0\0:\0\0\x1\xa9\0\0\0y\0\xff\xff\xfe\xfa\0\0\0\0\x2\0\0\0\x3\xfb\0\0\0\xe\0\x66\0o\0l\0\x64\0\x65\0r\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\x42\0\xff\xff\xfe\xfb\0\0\0\x12\0\x66\0\x61\0v\0o\0r\0i\0t\0\x65\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\xff\xff\xff\xff\0\xff\xff\xff\xfb\0\0\0\x12\0\x63\0\x61\0t\0\x65\0g\0o\0r\0y\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\xff\xff\xff\xff\0\xff\xff\xff\xfc\0\0\x1\xe9\0\0\x1\xc4\0\0\0\x84\0\xff\xff\xfe\xfa\0\0\0\0\x2\0\0\0\x3\xfb\0\0\0\n\0p\0r\0\x65\0v\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0o\0\xff\xff\xfe\xfb\0\0\0\b\0\x63\0\x61\0t\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\x84\0\xff\xff\xff\xfb\0\0\0\n\0s\0\x65\0t\0s\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\x80\0\xff\xff\xff\0\0\0\x3\0\0\x2\xd8\0\0\0\xe3\xfc\x1\0\0\0\x1\xfb\0\0\0\x16\0P\0r\0\x65\0v\0i\0\x65\0w\0\x44\0o\0\x63\0k\x1\0\0\x1\xf9\0\0\x2\xd8\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\x2\xea\0\0\x3s\0\0\0\x1\0\0\0\x2\0\0\0\x1\0\0\0\x2\xfc\0\0\0\x1\0\0\0\x2\0\0\0\x1\0\0\0\x12\0T\0o\0o\0l\0\x42\0\x61\0r\0 \0\x31\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\0\0\0\0\0)
diff 1: the New/good ini file (OK)_ into [Browser]:

Code: Select all

state=@ByteArray(\0\0\0\xff\0\0\0\0\xfd\0\0\0\x2\0\0\0\0\0\0\x1\xe1\0\0\x3s\xfc\x2\0\0\0\x3\xfb\0\0\0\xe\0\x66\0i\0l\0t\0\x65\0r\0\x44\0\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\0\0\0\0\0\xfc\0\0\0:\0\0\x1\xa9\0\0\0y\0\xff\xff\xfe\xfa\0\0\0\0\x2\0\0\0\x3\xfb\0\0\0\xe\0\x66\0o\0l\0\x64\0\x65\0r\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\x42\0\xff\xff\xfe\xfb\0\0\0\x12\0\x66\0\x61\0v\0o\0r\0i\0t\0\x65\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\xff\xff\xff\xff\0\xff\xff\xff\xfb\0\0\0\x12\0\x63\0\x61\0t\0\x65\0g\0o\0r\0y\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\xff\xff\xff\xff\0\xff\xff\xff\xfc\0\0\x1\xe9\0\0\x1\xc4\0\0\0\x84\0\xff\xff\xfe\xfa\0\0\0\0\x2\0\0\0\x3\xfb\0\0\0\n\0p\0r\0\x65\0v\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\x3\0\xff\xff\xfe\xfb\0\0\0\b\0\x63\0\x61\0t\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\x84\0\xff\xff\xff\xfb\0\0\0\n\0s\0\x65\0t\0s\0\x44\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\x80\0\xff\xff\xff\0\0\0\x3\0\0\x2\xd8\0\0\0\xe3\xfc\x1\0\0\0\x1\xfb\0\0\0\x16\0P\0r\0\x65\0v\0i\0\x65\0w\0\x44\0o\0\x63\0k\x1\0\0\x1\xf9\0\0\x2\xd8\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\x2\xea\0\0\x3s\0\0\0\x1\0\0\0\x2\0\0\0\x1\0\0\0\x2\xfc\0\0\0\x1\0\0\0\x2\0\0\0\x1\0\0\0\x12\0T\0o\0o\0l\0\x42\0\x61\0r\0 \0\x31\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\0\0\0\0\0)
Diff 2 - the old ini - culprit one:

Code: Select all

[Format]
archive=gz zip tar rar tgz arj
audio=mp+ ogg mp2 mp3 wma asx wav mpc rmi mpp flac au aif mid snd
avi=asf vob wmv vfw flv mkv rm avi divx
mpeg=mp4 mpa mpe mpg mts mpm m1s m1v m2ts mpeg m2v
ps=ps pdf ai eps epsf
qt=3gp2 mov 3g2 qt 3gp
text=pas cc cpp c++ php ini c h txt js css
Diff 2 - the good/new one ini :

Code: Select all

[Format]
archive=tgz arj zip tar gz rar
audio=au snd mp+ ogg mp2 wma mp3 asx wav mpc rmi mpp flac aif mid
avi=avi rm divx asf vob wmv vfw flv mkv
mpeg=mpeg m2v mp4 mpa mpe mpg mts mpm m1s m1v m2ts
ps=ai eps epsf ps pdf
qt=3gp 3gp2 mov 3g2 qt
text=css pas js c cpp h cc c++ php ini txt
Edit3: Ah, with the culprit ini file, I didn't have any cross (item checked) for the choose into "View>Thumbnails Size" menu ... so maybe it was the problem?.
... for @bzq and @ericxx, so to avoid this "bug" a workaround ... you have probably to check/tick again a box into this setting too ?.

Edit 4: FI: the bug occurs again when I click to the top right left icon near the icon size cursor (to set number of thumbnails per row): "Click to change between width of thumbnail and number of thumbnails per row". But I have no bug with "width of thumbnail setting" .
XnViewMP 0.82 Linux X64 - Ubuntu 16.04 LTS - X64

CameronD
Posts: 305
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by CameronD » Tue Oct 27, 2015 9:23 am

Still no appearance for me.
I tried various thumbnail sizes and modes.
I tried different layouts - thumbnail pane running full height, or with info pane and preview along the bottom.

User avatar
oops66
XnThusiast
Posts: 1999
Joined: Tue Jul 17, 2007 1:17 am
Location: France

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by oops66 » Tue Oct 27, 2015 10:00 am

CameronD wrote:Still no appearance for me.
I tried various thumbnail sizes and modes.
I tried different layouts - thumbnail pane running full height, or with info pane and preview along the bottom.
... Do you have also tried to switch with custom thumbnails size (here with: w150 x h100, this bug occurs with "per row") ?
"Click to change between width of thumbnail and number of thumbnails per row"
XnViewMP 0.82 Linux X64 - Ubuntu 16.04 LTS - X64

CameronD
Posts: 305
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by CameronD » Tue Oct 27, 2015 1:16 pm

oops66 wrote:... Do you have also tried to switch with custom thumbnails size (here with: w150 x h100, this bug occurs with "per row") ?
"Click to change between width of thumbnail and number of thumbnails per row"
Yes I tried a whole range of thumbnail sizes and thumbs per row.
It was an interesting experience, because I was learning things about xnview that I did not know.

The only bug I came across was that sometimes when flipping between thumb size and number, or changing size, it would change into thumbs + labels display, although the "view as" was still indicating that it was thumbs +filename.
In fact, every single time that I use the drop-down box or menu to select a thumbnail size that is not the same as currently active then it switches from thumbs +filename to displaying thumbs + labels. The same applies if I start with thumbnails only.

User avatar
oops66
XnThusiast
Posts: 1999
Joined: Tue Jul 17, 2007 1:17 am
Location: France

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by oops66 » Tue Oct 27, 2015 2:22 pm

Thank you for your tests CameronD.
... After trying again (Linux MPv75&76 x64), in fact, I only have this bug with: custom thumbs size & thumbs+filename & thumbs per row
... then now I use instead (as workaround):
custom thumbs size & thumbs+labels & thumbs per row
CameronD wrote:...
The only bug I came across was that sometimes when flipping between thumb size and number, or changing size, it would change into thumbs + labels display, although the "view as" was still indicating that it was thumbs +filename.
In fact, every single time that I use the drop-down box or menu to select a thumbnail size that is not the same as currently active then it switches from thumbs +filename to displaying thumbs + labels. The same applies if I start with thumbnails only.
...PS: I do not have this bug here (MP linux v0.75 x64 and v0.76 too)
Edit1: I sometime have this bug too now ;-)
Last edited by oops66 on Tue Oct 27, 2015 6:43 pm, edited 1 time in total.
XnViewMP 0.82 Linux X64 - Ubuntu 16.04 LTS - X64

Erixx haxx
Posts: 330
Joined: Tue Jul 28, 2015 10:37 am

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by Erixx haxx » Tue Oct 27, 2015 4:24 pm

oops66 wrote:I only have this bug with: custom thumbs size & thumbs+filename & thumbs per row
... then now I use instead (as workaround):
custom thumbs size & thumbs+labels & thumbs per row
Hello, Thanks for the info. I Will try your workaround and see what happens.

The workaround i was using is this.
1. Full-screen or Maximize Window
2. While in "view as thumbs+ labels"
3. Have enough rows so that you have unseen rows to scroll through. 10-20 rows ect.

Then take the browser window and resize the height so that the last row of thumbs are half visible. This works for me.

Seems like when the browser window is set in-between the rows. That's when the problem is happening.

User avatar
oops66
XnThusiast
Posts: 1999
Joined: Tue Jul 17, 2007 1:17 am
Location: France

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by oops66 » Tue Oct 27, 2015 6:45 pm

Erixx haxx wrote:....Seems like when the browser window is set in-between the rows. That's when the problem is happening.
Hello, yes maybe, but this bug seems to be difficult to reproduce in some others contexts.
XnViewMP 0.82 Linux X64 - Ubuntu 16.04 LTS - X64

Erixx haxx
Posts: 330
Joined: Tue Jul 28, 2015 10:37 am

Re: Maximize window + Mouse wheel + thumbnail view scroll

Post by Erixx haxx » Thu Feb 04, 2016 8:26 pm

Ok: Still in v0.78
So i figured I would post a way to reproduce this 100% of the time with screen shots.
The browser window can be placed anywhere and still get same results. You just have to have top and bottom algned like shown.
Here:
[Edit:] The pictures loaded out of order. See bottom Image 1st...
Attachments
scroll bug Screen_2016-02-04 14.45.48.jpg
Scroll Bug Step 2.
Scroll bug Screen_2016-02-04 14.45.43.jpg
Scroll Bug Step 1.

Post Reply