0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

*** Please report new bugs here! ***

Moderator: Dreamer

CameronD
Posts: 295
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by CameronD » Sat Mar 25, 2017 5:48 am

XnView MP v: 0.84 and 0.85 beta2 (23-Mar-2017) (both 64-bit)
OS: Windows 7 Pro, x64

Description:
sorting details by metadata causes details list to blank all blob metadata when program restarts.

To Reproduce:
  • put browser in details mode, showing a range of metadata
  • click on a metadata column to sort by that value (I have tried with Rating, Caption, ShutterSpeed and Exif:Date Taken; all show the same bug)
  • exit the program
  • restart the program
Expected:
The program starts up with the same list as was showing before the program was closed

Actual Result:
Most metadata fields are blank. The list is sometimes sorted in the wrong order, depending on column chosen.
Pressing refresh, F5, or cd to another folder and back will fix the issue.

User avatar
m.Th.
XnThusiast
Posts: 1475
Joined: Wed Aug 16, 2006 6:31 am
Contact:

Re: 0.84 ans 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by m.Th. » Sat Mar 25, 2017 8:26 am

Works for me... - same specs as you.
(Sorted by ShutterSpeed.)
m. Th.

The Ascetic Experience - The best photos and texts from Holy Mountain (Athos)

- Dark Themed XnViewMP 0.88 64bit & XnView 2.00 x64 on Win7 x64 -

CameronD
Posts: 295
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

Re: 0.84 ans 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by CameronD » Sat Mar 25, 2017 1:27 pm

m.Th. wrote:Works for me... - same specs as you.
(Sorted by ShutterSpeed.)
Hmm, obviously depends on something else as well. :?

Not worth putting much effort into, as it's a simple enough step to make it display properly.

For one last test, try enabling all columns and retest.

In my case, the initial list appears sorted by name (wrong) and for a fraction of a second the metadata is there too (correct for the name-sorted list) - then the metadata disappears and the list remains in name-sorted order.

User avatar
m.Th.
XnThusiast
Posts: 1475
Joined: Wed Aug 16, 2006 6:31 am
Contact:

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by m.Th. » Sat Mar 25, 2017 4:05 pm

For one last test, try enabling all columns and retest.
I had/have them enabled all by default. Sorry <big sheepish grin>

...try on another folders with another EXIF data - it works the same?
m. Th.

The Ascetic Experience - The best photos and texts from Holy Mountain (Athos)

- Dark Themed XnViewMP 0.88 64bit & XnView 2.00 x64 on Win7 x64 -

User avatar
helmut
Posts: 8134
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by helmut » Sat Mar 25, 2017 5:58 pm

I've tried quite a bit but couldn't reproduce the problem you (CameronD) experience, either.

Is it "Details" view or "Thumbnails+Details" view?

CameronD
Posts: 295
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by CameronD » Sun Mar 26, 2017 9:16 am

helmut wrote:...Is it "Details" view or "Thumbnails+Details" view?
Details - one line per file- see screenshots.

I have 4 installations of xnviewMP, all 64-bit, each with their own ini file, db, etc
  • 0.84 dark theme (normal working version)
  • 0.84 test - default theme
  • 0.85 beta 1
  • 0.85 beta 2
All show the bug.

Even weirder, I just tried a laptop that has v0.81 installed. It also showed the bug, twice, and from then on I cannot reproduce on that machine. I was in the same folder all the time and no files or folders were changed.

The second time the bug occurred, I was sorting by caption and it only showed the first Exif:date value. Normally, on my desktop, the Exif:Date values are always shown.
I repeated the test using a local copy of the same folder (40 jpegs) on my desktop - fails every time.

Here is what the list looks like after I set it up to sort by caption, just before exiting the program.
Xnview-085b2-sorted-by-caption.png
list of images after sorting by caption, just before exiting XnViewMP
And here it what it looks like immediately after I restart XnViewMP
Xnview-085b2-sorted-by-caption+restart.png
The same list immediately after restarting XnViewMP.
If I sort by filename, file size, date created, date modified, then the metadata is displayed properly.

User avatar
Dreamer
XnThusiast
Posts: 4605
Joined: Sun Jul 25, 2004 9:08 pm
Location: Slovakia

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by Dreamer » Sun Mar 26, 2017 12:13 pm

Confirmed in 0.84 and 0.85 b2.

Here the correct metadata blink for a moment first, then disappear.

I can always reproduce it in one folder, never in some others, and just once or sometimes in the others, without changing any option or clicking any object in MP.

Right now the metadata were loaded just partly.
zzScreenshot_03262017_135515.png
Dreamer

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 29493
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by xnview » Thu Jun 15, 2017 8:39 am

Always the bug in 0.86?? i can't reproduce
Pierre.

CameronD
Posts: 295
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by CameronD » Mon Jun 19, 2017 9:08 am

Hello Pierre,
I can still reproduce on 0.86, x64 on Windows 7.
Sometimes!

I have done some experimenting and it seems to be reproducible under the following conditions.

I have a folder with 160 jpeg images. Select a number of files, more than 10 is needed - 14 or 15 seems to make it fairly reliable.
Add a caption, and "write all".
Cancel, and exit.

Restart XnviewMP and see the bug symptoms.

If I modify captions of maybe 20 files, but only a small number at a time, then I do not see the problem. Even two groups of 10 each was OK.

CameronD
Posts: 295
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by CameronD » Mon Jun 19, 2017 9:40 am

update: I started with a blank DB and stepped through the process, saving the db each stage.

The problem seems to be that when the large block of captions is written to, the IPTC/XMP data is updated in the file, but the metadata in the DB is not.

When I restart XnviewMP it scans the modified files and updates the DB, but does not update the display.

When I restart XnviewMP again the file and DB metadata are in sync so it just starts normally.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 29493
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by xnview » Mon Jun 19, 2017 2:00 pm

so it's always after an IPTC editing?
Pierre.

CameronD
Posts: 295
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by CameronD » Mon Jun 19, 2017 2:12 pm

xnview wrote:so it's always after an IPTC editing?
yes.

From looking at how the DB behaves, I guess it might also happen if other software changes metadata between stopping and restarting xnviewmp.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 29493
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by xnview » Wed Apr 18, 2018 6:41 pm

CameronD wrote:
Mon Jun 19, 2017 2:12 pm
xnview wrote:so it's always after an IPTC editing?
yes.
are you able to reproduce with lastest version?
Pierre.

CameronD
Posts: 295
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by CameronD » Thu Apr 19, 2018 9:27 am

xnview wrote:
Wed Apr 18, 2018 6:41 pm
CameronD wrote:
Mon Jun 19, 2017 2:12 pm
xnview wrote:so it's always after an IPTC editing?
yes.
are you able to reproduce with lastest version?
Hi Pierre,

the bug still exists in v0.90 x64. But my previous comment about needing to create IPTC is not correct. Now it is misbehaving completely reliably (but I have not tried the other PCs yet)

Simply browse to a folder with previously captioned images (10-15 is enough), sort by caption, exit XnviewMP and restart.
The display briefly shows all the details, then blanks out all columns except Name, Size, Exif Date and Modified Date.
  • Whenever I start with XNViewMP set to sort by Name, Size or Modified Date, then the problem does not occur.
  • Whenever I start with XNViewMP set to sort by EXIF Date, then the problem occurs. This is the odd setting, because EXIF date is still displayed (along with name, size and modified date), while the other columns are not.
  • Whenever I start with XNViewMP set to sort by other fields, then the problem occurs, as described.
  • As soon as I change the sorting column then the full list appears
  • I tried an "update catalog from files" to ensure things were synchronized, and the problem remained the same.
  • I even tried it on a folder with a collection of 46 old GIFs (no EXIF/IPTC/XMP data at all) and it still occurred - even sorting by empty fields. I can still tell there is a problem, because fields: properties, width, height and DPI are blanked initially

CameronD
Posts: 295
Joined: Wed Aug 01, 2007 1:28 pm
Location: Australia

Re: 0.84 and 0.85b2 - list details vanish on restart

Post by CameronD » Fri Apr 20, 2018 1:55 am

I just tried a Win10 x64 system and cannot reproduce it with the same folders.

Post Reply