xnview hangs right after start for around 1 minute

*** Please report new bugs here! ***

Moderator: Dreamer

Post Reply
corr
Posts: 3
Joined: Tue Jun 13, 2017 8:00 am

xnview hangs right after start for around 1 minute

Post by corr » Tue Jun 13, 2017 8:14 am

Hello,

I have the problem, that on my Win10 Pro 64bit xnview always hangs right after start for around 1 minute. Opened in fullscreen picture view or list view. Which makes it unusable.

I have tried 0.86 and 0.84 in 64bit and also 0.86 in 32bit. Also removed the install dir and AppData dir.

What else could I do?
Last edited by corr on Tue Jun 13, 2017 8:27 am, edited 1 time in total.

cday
XnThusiast
Posts: 1668
Joined: Sun Apr 29, 2012 9:45 am
Location: Cheltenham, U.K.

Re: xnview hangs right after start for around 1 minute

Post by cday » Tue Jun 13, 2017 8:26 am

corr wrote:Hello,

I have the problem, that on my Win10 Pro 64bit xnview always hangs right after start for around 1 minute. Which makes it unusable.

I have tried 0.86 and 0.84 in 64bit and also 0.86 in 32bit. Also removed the install dir and AppData dir.

What else could I do?
There have been other similar recently posts including the following:

0.85: File browser not responding for minutes

Strange behaviour after Windows 10 Creator Update

I haven't been following closely as I'm not using Windows 10, but I think there may have been more than one possible cause identified, so if you search the forum you may find other recent posts that are relevant.

corr
Posts: 3
Joined: Tue Jun 13, 2017 8:00 am

Re: xnview hangs right after start for around 1 minute

Post by corr » Tue Jun 13, 2017 8:41 am

Problem was before Creators Update too.

Its not relevant which directory it is opened in after start.

OneDrive is uninstalled.

cday
XnThusiast
Posts: 1668
Joined: Sun Apr 29, 2012 9:45 am
Location: Cheltenham, U.K.

Re: xnview hangs right after start for around 1 minute

Post by cday » Tue Jun 13, 2017 9:14 am

Another possible cause of slow starts when there are many images on a computer is the creation of the thumbnail cache, although my understanding is that should only cause a noticeable delay on first use, I don't know if that could be relevant to your case??

If you wish to experiment, there are thumbnail settings in Tools > Settings... including an option to disable thumbnail caching in (Browser) > Catalog -- Catalog tab .

corr
Posts: 3
Joined: Tue Jun 13, 2017 8:00 am

Re: xnview hangs right after start for around 1 minute

Post by corr » Tue Jun 13, 2017 2:14 pm

Ok, it seems like its that annoying OneCloud. Microsoft reinstalled it. After uninstalling it again it xnview works again. Very good :)
Thank you ;)

Post Reply