0.90: some parts of XnView MP only able to read first 7bit of characters of XMP description

Moderators: XnTriq, helmut, cday, xnview, Dreamer

Post Reply
User avatar
GeorgD
Posts: 262
Joined: Thu Oct 12, 2006 2:45 pm

0.90: some parts of XnView MP only able to read first 7bit of characters of XMP description

Post by GeorgD » Tue May 22, 2018 9:09 pm

XnView: MP 0.90 64 bit
OS: Windows 10.0.16299.431 64bit

Dear all,

XnView MP can edit a comment of a picture and read it correctly in XMP side pane but not in the same edit comment dialog - in other words, XnView MP cannot read what it was writing itself :? and reading comments in any language with umlauts, accents etc can become quite difficult if too many characters of the comment have to be guessed.

Reproduction:
1) open a JPG in viewer mode in full screen (F11)
2) press Ctrl+D (edit comment), check embedded comment, write e.g. abc öäüß áàéè
3) move mouse to the right and choose tab XMP (same as in browser mode) - notice the comment looks fine
4) F12 (Settings) > View > Info. Add {IPTC:Headline} {IPTC:Caption} {Comment} {EXIF:User Comment} {Annotation} to the text area. press OK. press i to display information on top left and notice it shows öäüß áà éè
5) press Ctrl+D again, it shows abc öäüß áà éè

Search terms: ANSI, UTF, Unicode, UTF-8, UTF8, Umlaut, Accentm, Diacritics

Best regards, Georg
In the XnView Wiki, you can improve the user guide / documentation / F1-help for XnView (classic/Windows) and for XnViewMP

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 29493
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.90: some parts of XnView MP only able to read first 7bit of characters of XMP description

Post by xnview » Mon May 28, 2018 12:42 pm

:bugconfirmed: Thanks to your detailed description I can reproduce the problem.

Embedded comment is always written in utf8, doesn't follow settings>Metadata>Encoding
Pierre.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 29493
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.90: some parts of XnView MP only able to read first 7bit of characters of XMP description

Post by xnview » Thu Jun 07, 2018 9:38 am

This problem is supposed to be fixed in XnView MP 0.91. Please check and confirm the bug fix here.
Pierre.

Post Reply