Page 1 of 1

0.92: Browser view areas goes black, restart required

Posted: Sun Oct 14, 2018 7:03 pm
by jstrom
XNView MP Version 0.92 64bits (Sep 18 2018)
OS: Mac OS 10.11.6, Macbook Pro 13" Early 2015; Intel Iris Graphics 6100 1536 MB

After using XnView MP a while, just browsing around images back and forth (have not found any single way to reproduce it) parts of the window goes black and software is unusable until restarted.

Effect: Display gltich, see attached image. No crash, but program unusable.

To reproduce:
Browsing images, tagging a bit, using left/right arrow between images/video files etc. Cmd-tab back/forth to other apps..
... unfortunately nothing explicit :/

The directory I'm browsing is images from my Samsung S8, JPEGs typically ~4-5MB, 4032x1960. 2959 images currently in this dir (yeah I know...), browsing normally goes smooth.

Actual behaviour (bug): Display going black.
Expected behaviour: Display not going black.
______________________________________________________

Re: 0.92: Browser view areas goes black, restart required

Posted: Mon Oct 15, 2018 5:16 am
by xnview
:shock: and you had it more than once?

Re: 0.92: Browser view areas goes black, restart required

Posted: Sat Mar 09, 2019 12:34 pm
by jstrom
Hi,

sorry did not get a notification about the response :/

Yes, the problem persist. Not sure on that Macbook pro, don't use it there as often as on my other Mac but I always, and still have the issue on my desktop running MacOS High Sierra 10.13.6, on a NVidia GeForce GTX 970. Never had any other graphics glitches in any other apps.


Today running with 0.93.1, and while just sorting, previewing and moving around files, nothing advanced, the UI hangs every now and then. Sometimes it goes black, sometimes it just stops updating the views. For example, in some case the scrollbar in browser showed movement, but the actual thumbnails/files where frozen.

During this mornings session I think I've had to restart it 10 times or so.. :/ While it's quick to restart, it's quite a bit of irritation.

Re: 0.92: Browser view areas goes black, restart required

Posted: Mon Mar 11, 2019 3:01 pm
by xnview
do you have played video file?

Re: 0.92: Browser view areas goes black, restart required

Posted: Tue Mar 12, 2019 6:23 am
by jstrom
If I had played video file as part of browsing? Yes, there have been some video files present in the different directories. Tried to reproduce just now by moving around in a directory with zero video files, and it never showed the problem. Moved to another directory which did have video files, and after a while it showed up.. But I would not draw any definitive conclusions from this.

In general, it was a bit tricky to reproduce it today.. I'll try to see if I can reproduce it quicker/more reliably on my laptop later today.



While talking about video files and preview, if I move around the browser window and pressing left/right arrow, when hitting a video file it automatically starts playing in the preview (as expected). If I move to the next file, and it is a video, that one starts playing instad. But, if the next file happens to be a picture instead of a video, the video seems to continue playing in the background. The preview shows the newly selected image, but the audio from the video is still playing in the background. Might very well be some bug report on this already, haven't searched!

Re: 0.92: Browser view areas goes black, restart required

Posted: Tue Mar 12, 2019 8:33 am
by xnview
I know that there is some strange problem with video playing

Re: 0.92: Browser view areas goes black, restart required

Posted: Mon Apr 15, 2019 6:05 am
by foxyshadis
FWIW, Qt 5.10 and up are supposed to have a ton of fixes for HiDPI display and GPU rendering issues, which might be related. XnView is currently on 5.9; now that there's a 5.12 LTS tagged that might be the way to go.

Re: 0.92: Browser view areas goes black, restart required

Posted: Mon Apr 15, 2019 1:22 pm
by xnview
foxyshadis wrote:
Mon Apr 15, 2019 6:05 am
FWIW, Qt 5.10 and up are supposed to have a ton of fixes for HiDPI display and GPU rendering issues, which might be related. XnView is currently on 5.9; now that there's a 5.12 LTS tagged that might be the way to go.
The problem with 5.12 is that only MacOS 10.12+ is supported