Help! I get a 7-second delay when I browse in large folders

Ask for help and post your question on how to use XnView MP.

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
Lee James
Posts: 42
Joined: Sun May 25, 2014 12:47 pm

Help! I get a 7-second delay when I browse in large folders

Post by Lee James » Wed May 02, 2018 5:18 pm

My main photos folder contains many sub folders (about 4,000 in total).

Whenever I go into one of the sub-folders, then come back up into the main folder, there's always a delay of about 7 seconds during which the program freezes. It's very annoying because XnView is incredibly fast in all other ways.

I'm guessing the problem is that it's scanning the entire folder every time? Is there any way to make it keep this data in RAM, so it doesn't have to re-scan every time?

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 29572
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Help! I get a 7-second delay when I browse in large folders

Post by xnview » Thu May 03, 2018 7:52 am

could you try to disable thumbnail for folders?
Pierre.

Lee James
Posts: 42
Joined: Sun May 25, 2014 12:47 pm

Re: Help! I get a 7-second delay when I browse in large folders

Post by Lee James » Thu May 03, 2018 5:27 pm

xnview wrote:
Thu May 03, 2018 7:52 am
could you try to disable thumbnail for folders?
I'm not sure how to do that. But I really like having thumbnails for folders. And I don't think that can be causing the problem anyway, because the thumbnails don't even start generating until after the 7 second pause.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 29572
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Help! I get a 7-second delay when I browse in large folders

Post by xnview » Mon May 07, 2018 12:31 pm

Lee James wrote:
Thu May 03, 2018 5:27 pm
xnview wrote:
Thu May 03, 2018 7:52 am
could you try to disable thumbnail for folders?
I'm not sure how to do that. But I really like having thumbnails for folders. And I don't think that can be causing the problem anyway, because the thumbnails don't even start generating until after the 7 second pause.
It's only a test, in settings>File list>Custom filter, you desactivate all for video
Pierre.

Lee James
Posts: 42
Joined: Sun May 25, 2014 12:47 pm

Re: Help! I get a 7-second delay when I browse in large folders

Post by Lee James » Tue May 08, 2018 10:18 pm

xnview wrote:
Mon May 07, 2018 12:31 pm
It's only a test, in settings>File list>Custom filter, you desactivate all for video
OK I'd like to try this but I can't turn off thumbnails on folders.

In the Custom Filter settings, I disabled video thumbnails as you said, but it made no difference. I don't have any videos in those folders so I wouldn't have expected it to make a difference.

And I can't disable the images checkboxes because they're ghosted.
Sorry my fault, not for video for folder
Clipboard 1.jpg

Lee James
Posts: 42
Joined: Sun May 25, 2014 12:47 pm

Re: Help! I get a 7-second delay when I browse in large folders

Post by Lee James » Sat May 12, 2018 1:34 pm

OK I turned off folder thumbnails but it doesn't make any difference. There's still a 7-second pause before it changes to the parent directory.

The program must be somehow scanning all 4,000 subdirectories every time rather than remembering them.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 29572
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Help! I get a 7-second delay when I browse in large folders

Post by xnview » Mon May 14, 2018 1:45 pm

so 'show as thumbnails' is unchecked for Folders? Are you in thumbnail mode?

I've tried with a lot of subfolders, and no delay here
Pierre.

Lee James
Posts: 42
Joined: Sun May 25, 2014 12:47 pm

Re: Help! I get a 7-second delay when I browse in large folders

Post by Lee James » Tue May 15, 2018 6:56 pm

OK I'm still doing some experimenting…

I set up a folder with 4,000 empty folders and there was less than 1 second delay, even with thumbnails.

I then copied over half of my photo collection, and the delay was still less than a second, with thumbnails.

So now I'm just working out what could be causing it to slow. I'll let you know when I've figured it out. Thanks :)

Post Reply