Page 1 of 2

XnviewMP starting very slow

Posted: Tue Sep 11, 2018 12:31 pm
by crimle
I am an enthusiastic Xnview user. I had Xnview installed and now I am trying XnviewMP. The program looks quite good, but there is one issue: the program is starting ver, very slow indeed. I double-click a very small image (jpg, 5 KB) and it will be displayed after ~7 seconds. The old Xnview was much faster. The same image was displayed by Xnview after 1 or 2 seconds.

Kind regards
Christof

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Tue Sep 11, 2018 1:14 pm
by cday
crimle wrote:
Tue Sep 11, 2018 12:31 pm
I am an enthusiastic Xnview user. I had Xnview installed and now I am trying XnviewMP. The program looks quite good, but there is one issue: the program is starting ver, very slow indeed. I double-click a very small image (jpg, 5 KB) and it will be displayed after ~7 seconds. The old Xnview was much faster. The same image was displayed by Xnview after 1 or 2 seconds.
It's a known issue, due to the need to load the Qt framework software used, Pierre is checking to see if there is a solution...

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Tue Sep 11, 2018 2:04 pm
by xnview
please try 0.91 version?

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Thu Dec 06, 2018 6:14 pm
by TGB_72
Hi, I'm having the same problem, f I run the app it start fast but when I click on a file in explorer then I get a delay in the start of 3 or 4 sec. I noticed this since v0.86, now I'm using v0.92 on Windows 7 64bit and the issue persist.

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Thu Dec 13, 2018 1:15 pm
by xnview
TGB_72 wrote:
Thu Dec 06, 2018 6:14 pm
Hi, I'm having the same problem, f I run the app it start fast but when I click on a file in explorer then I get a delay in the start of 3 or 4 sec. I noticed this since v0.86, now I'm using v0.92 on Windows 7 64bit and the issue persist.
And if you start XnViewMP, and open your file with File>Recent files, slow too?

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Mon Dec 17, 2018 5:18 am
by TGB_72
Hi Pierre,

No, from file=>recent it open fast, it works slow just when I open a file from the explorer.

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Mon Dec 17, 2018 11:44 am
by xnview
TGB_72 wrote:
Mon Dec 17, 2018 5:18 am
No, from file=>recent it open fast, it works slow just when I open a file from the explorer.
And starting XnView MP (in brower mode) takes 3/4 sec?
do you have a lot of files in the folder?

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Tue Dec 18, 2018 12:41 am
by TGB_72
The program starts relatively fast (less than 2 sec) no matter how much files are in the starting folder BUT when it start in browser mode the main pane (the one with the thumbnails) appears always empty, I've to press enter so the program proceed to scan the folder (this could be another bug)

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Tue Dec 18, 2018 8:26 am
by xnview
TGB_72 wrote:
Tue Dec 18, 2018 12:41 am
The program starts relatively fast (less than 2 sec) no matter how much files are in the starting folder
Do you have always old version like 0.84 to test?
BUT when it start in browser mode the main pane (the one with the thumbnails) appears always empty, I've to press enter so the program proceed to scan the folder (this could be another bug)
Please check settings>General>Startup

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Wed Dec 19, 2018 9:05 pm
by TGB_72
xnview wrote:
Tue Dec 18, 2018 8:26 am
Do you have always old version like 0.84 to test?
Yes, I uninstalled v0.92 and installed v0.84 and it works perfect, as fast as it should be. The problem must have been added in later versions :|
xnview wrote:
Tue Dec 18, 2018 8:26 am
Please check settings>General>Startup
Checked, Thank you Pierre!

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Thu Dec 20, 2018 8:50 am
by xnview
TGB_72 wrote:
Wed Dec 19, 2018 9:05 pm
xnview wrote:
Tue Dec 18, 2018 8:26 am
Do you have always old version like 0.84 to test?
Yes, I uninstalled v0.92 and installed v0.84 and it works perfect, as fast as it should be. The problem must have been added in later versions :|
and 0.85 has the problem?

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Fri Dec 21, 2018 2:26 am
by TGB_72
Yes, confirmed, the problem start in v0.85

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Fri Dec 21, 2018 9:30 am
by xnview
TGB_72 wrote:
Fri Dec 21, 2018 2:26 am
Yes, confirmed, the problem start in v0.85
Win 10?

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Sat Dec 22, 2018 11:56 pm
by TGB_72
No, like I said above I'm using XnView MP on Windows 7 64bit.

Re: XnviewMP starting very slow

Posted: Fri Dec 28, 2018 1:17 pm
by VictorVG
Yes, I see this phenomena on Win7 SP1 x64 if one or more USB pen not recognized - Zentimo wrote "Device connected, but don't have media". Also this phenomena freeze's startup Far Manager if settings "Check removable device" is set to ON. For resolving this problem mast have admins right and use any Registry editor or NirSoft USBDeview tool and find and delete incorrect device enters (since these items are in one of the OS startup keys, I don’t specifically name them so that newbies couldn’t make even more problems).