Tga with alpha. Wrong visualization

Bugs found in XnView Classic. Please report only one bug per topic!

Moderators: XnTriq, xnview

jeeg
Posts: 55
Joined: Wed Mar 18, 2009 8:11 pm

Tga with alpha. Wrong visualization

Postby jeeg » Tue Jun 20, 2017 10:22 pm

I found a problem in Xnview.
It happens only with TGA 32 bit. In other words TGA with an alpha channel!

if I see a TGA with alpha and turn off the alpha from the view menu to only see the rgb channel I see a completely wrong picture full of black areas!
If I tell Xnview to only show me the alpha it shows a correct alpha!
If convert the TGA to other formats like Tiff I can see the rgb channels perfectly!

In this first picture you see the same image shown in Xnview and in Photoshop. Both application are showing only the rgb channel. The alpha is turned off in xnview too. As you can see in xnview I see a lots of black areas! This happen continuously with every tga 32bit.
https://pixhost.org/show/789/42423263_tga_issue.jpg

In this second picture you can see the alpha both in photoshop e xnview. No problem here. Same alpha in both application.
https://pixhost.org/show/789/42423259_tga_alpha_ok.jpg

In this third picture I show you the same image converted to a 32bit tiff. Perfect visualization in both photoshop and xnview!
https://pixhost.org/show/789/42423241_tiff_ok.jpg

Please! Fix the tga format! I always use that format and since the last version of Xnview I always have to use photoshop to see my tga instead!

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28275
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby xnview » Wed Jun 21, 2017 7:47 am

is it possible to have the TGA file
Pierre.

jeeg
Posts: 55
Joined: Wed Mar 18, 2009 8:11 pm

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby jeeg » Wed Jun 21, 2017 11:48 am

Yes of course!
But any tga with alpha have the same problems.

Here it is:
http://www.mediafire.com/file/7i8i337gt ... _color.rar

Meanwhile I installed XnviewMP and it works perfectly. It doesn't have any problems with 32bit tga.

One question if possible!
In xnviewMp I have to turn off "Use alpha channel" every single time I view a photo. Is there a way to have the "use alpha channel" always off?
I cannot find the option in the preferences.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28275
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby xnview » Thu Jun 22, 2017 11:54 am

the file is correctly viewed, in Paint.net it's the same. So it's strange that photoshop create like that the alpha channel.
Pierre.

jeeg
Posts: 55
Joined: Wed Mar 18, 2009 8:11 pm

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby jeeg » Thu Jun 22, 2017 4:02 pm

Wait...
In Photoshop I see it correctly. I see it wrong in Xnview (lots of black areas).
In XnviewMP instead is perfect, like in photoshop.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28275
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby xnview » Fri Jun 23, 2017 6:47 am

jeeg wrote:Wait...
In Photoshop I see it correctly. I see it wrong in Xnview (lots of black areas).
In XnviewMP instead is perfect, like in photoshop.

you have not the same thing in XnView Classic and XnView MP?
Pierre.

jeeg
Posts: 55
Joined: Wed Mar 18, 2009 8:11 pm

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby jeeg » Fri Jun 23, 2017 4:10 pm

No.
I see Tgas (32bit) wrong only in Xnview classic.
XnviewMP is correct.

I also tried resetting Xnview deleting the ini files. But I get same problems.
I use Xnview since years and only the last version give me problems with those tga. The previous versions always worked well!

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28275
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby xnview » Sat Jun 24, 2017 4:06 pm

as you can see, i have the same thing
Clipboard-1.png
Pierre.

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5102
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby XnTriq » Sat Jun 24, 2017 6:00 pm

Reproduced with XnView v2.40 :bugconfirmed:

  1. Download carrozzeria_color.rar.
  2. Extract carrozzeria_color.tga and open it in XnView Classic as well as XnView MP.
  3. Deactivate ViewUse alpha channel in both Classic and MP.
Attachments
p143447.png
Photoshop CS2 · XnView MP v0.84 · XnView Classic v2.40

jeeg
Posts: 55
Joined: Wed Mar 18, 2009 8:11 pm

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby jeeg » Sat Jun 24, 2017 7:12 pm

The same file opened bot in Xnview and XnviewMP.
With alpha on (weird), with alpha off (the ugly black areas), with only the alpha visible (this is ok!).
Attachments
only_alpha.jpg
Showing only the alpha channel
alpha_enabled.jpg
With the alpha channel visible
alpha_disabled.jpg
With the alpha channel invisible (the disgusting black areas I hate)

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28275
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby xnview » Mon Jun 26, 2017 11:44 am

ok, i can reproduce, the problem comes with 'High zoom quality' - reduce
Pierre.

jeeg
Posts: 55
Joined: Wed Mar 18, 2009 8:11 pm

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby jeeg » Mon Jun 26, 2017 8:24 pm

Yesssss! It works now!
I turned off "reduce" from the options and now I see the Tga correctly!
Thank you!

jeeg
Posts: 55
Joined: Wed Mar 18, 2009 8:11 pm

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby jeeg » Wed Jun 28, 2017 11:01 pm

I discovered that I cannot keep "reduce" off! bwecause quality of scaled picture with "reduce" off is very bad!
So I have to keep "reduce" on and I turn it off only when needed (with 32bit tgas).

I hope you will solve this bug in the next xnview so I don't have to turn on and off that parameter everyday (or using XnviewMp that miss a few things).

Bye!

jeeg
Posts: 55
Joined: Wed Mar 18, 2009 8:11 pm

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby jeeg » Sat Jul 01, 2017 3:50 pm

I found the perfect solution to that bug!
I forget that is it possible to download the old versions of Xnview! How stupid I was!
So I removed Xnview 2.40 and I installed Xnview 2.39!
It works perfectly with 32bit TGAs.
Bye. :P

User avatar
Peter2
XnThusiast
Posts: 1104
Joined: Thu Nov 24, 2005 3:07 pm
Location: CH

Re: Tga with alpha. Wrong visualization

Postby Peter2 » Tue Sep 12, 2017 7:17 pm

Should be fixed with 2.41 - see download-page.
XnView 2.42 German, Win 7 x64 Prof. / Win 10


Return to “Classic - Bug Reports”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest