The so missing Basic brush tool

Ideas for improvements and requests for new features in XnView Classic

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
yosi_tz
Posts: 4
Joined: Thu Dec 07, 2006 7:55 am

The so missing Basic brush tool

Post by yosi_tz »

XNview is so terrific program yet it does not have a very essential and useful tool: a brush tool.
This one can be very basic and minimal, something like in the very old paint program that used to come with the Windows OS.
It can have or instance:
the ability to choose the color, the size and mode like line, freehand etc.
Hope it will appear in very near SW releases.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33840
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: The so missing Basic brush tool

Post by xnview »

yosi_tz wrote:XNview is so terrific program yet it does not have a very essential and useful tool: a brush tool.
This one can be very basic and minimal, something like in the very old paint program that used to come with the Windows OS.
It can have or instance:
the ability to choose the color, the size and mode like line, freehand etc.
Hope it will appear in very near SW releases.
Yes, an already request :-)
Pierre.
User avatar
JohnFredC
XnThusiast
Posts: 2010
Joined: Wed Mar 17, 2004 8:33 pm
Location: Sarasota Florida

Post by JohnFredC »

Actually, I would use a full featured cloning brush much more than I would use a "regular" brush.
John
Tommy
Posts: 127
Joined: Sat Dec 03, 2005 8:59 am

Post by Tommy »

cloning brush would kick ass!!! :twisted:
dan
Posts: 48
Joined: Thu Dec 18, 2003 6:50 am
Location: Liv MI USA

Post by dan »

i wouldnt need paint shop pro if there was a cloning brush. hmmm, high end stuff there for xnview...
Dreamer
XnThusiast
Posts: 4605
Joined: Sun Jul 25, 2004 9:08 pm
Location: Slovakia

Post by Dreamer »

dan wrote:i wouldnt need paint shop pro if there was a cloning brush. hmmm, high end stuff there for xnview...
What about PhotoFiltre? Also freeware from France and just 1.5MB!
Dreamer
ckit
XnThusiast
Posts: 2446
Joined: Tue Feb 17, 2004 1:11 am
Contact:

Post by ckit »

Yup, I love PhotoFiltre and I'm thinking of buying PhotoFiltre Studio too.
XnViewMP 64bits and Windows 10 Pro x64 2004
PhotoFiltre Studio X
User avatar
JohnFredC
XnThusiast
Posts: 2010
Joined: Wed Mar 17, 2004 8:33 pm
Location: Sarasota Florida

Post by JohnFredC »

PhotoFiltre is very good, I like it too... however, its cloning brush leaves much to be desired. PhotoFiltre only has so called "precise" cursors for its brushes. Precise cursors (that is, crosshairs) are great for pixel editing and vector drawing... but not for painting.

For painting, it's very important to have visual feedback about brush size and shape. This applies to any brush whatever it's effect, whether cloning, applying an effect such as sharpening, or simply painting color into an image. The minimum useful parameter set is transparency, shape, size, and "hardness", all of which need to be visible in the brush cursor itself...
John
dan
Posts: 48
Joined: Thu Dec 18, 2003 6:50 am
Location: Liv MI USA

Post by dan »

Dreamer wrote:
dan wrote:i wouldnt need paint shop pro if there was a cloning brush. hmmm, high end stuff there for xnview...
What about PhotoFiltre? Also freeware from France and just 1.5MB!
is that a plug in for xnview or stand alone software? i allready have adobe, corel paint shop pro etc...
User avatar
foxyshadis
Posts: 385
Joined: Sat Nov 18, 2006 8:57 am

Post by foxyshadis »

It's a simple, rather user-friendly image editing program with some reasonably powerful features, but it's not on the level of adobe/corel/gimp. I recommend it often for causual users, since Gimp is such a clusterfuck.
User avatar
DOS386
Posts: 291
Joined: Sun Jun 11, 2006 2:43 pm

paint

Post by DOS386 »

This one can be very basic and minimal, something like in the very old paint program
Agree. A minimal painting feature (NOT a clone of Adobe Photoshit)
would be nice. I would no longer need to use the buggy PAINT and move
the images between it and XN.

Also, Copy&Paste should allow to place the piece anywhere, and not
always into the top-left margin.
There is indeed no WinZIP under my rock.
Post Reply