Lock-up when using toolbar

Bugs found in XnView Classic. Please report only one bug per topic!

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
User avatar
helmut
Posts: 8174
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Lock-up when using toolbar

Post by helmut » Mon Mar 19, 2007 6:07 pm

I thought that I have posted this before but couldn't find it.

When using the 'Previous image' and 'Next image' buttons in the toolbar, XnView sometimes blocks. XnView does not GPF, but the mouse cannot be used anymore, XnView does not respond. Once you focus a window of any another application and then return to XnView it works, again.

To reproduce:
1. In View mode (image opened) left click on "Next image" toolbar button and keep left mouse button pressed.
2. Right click on the same button and keep right mouse button pressed.
3. Release both mouse buttons.
4. (Normal) left click on the same toolbar button.

-> The toolbar button remains pressed (Bug :bug:)
-> Try to click on any other toolbar button, nothing will happen. (Bug :bug:)

Could someone please try to reproduce this?

Notes:
- The problem ca nbe reproduced with any toolbar button.

- I've also experienced this problem in WinMerge (which is also written in C++), but in the latest version of WinMerge the problem no longer occurs. Perhaps the WinMerge people have a solution to this problem.

- Even it is unlikely that people experience this problem, it is quite annoying if it does occur and therefore should be handled with high priority (like a GPF).

XnView 1.90.3 on Windows XP SP2
Last edited by helmut on Mon Mar 19, 2007 11:11 pm, edited 3 times in total.

User avatar
Clo
XnThusiast
Posts: 4441
Joined: Sun Oct 17, 2004 4:57 am
Location: Bordeaux, France
Contact:

Frozen !

Post by Clo » Mon Mar 19, 2007 8:40 pm

• Hi !

• I can confirm, testing the same in View mode, though (I didn't install these butons in the Browser…)

• Following your steps, all gets frozen in XView, even the Win buttons, hence it's even impossible to exit !

• I had to kill the process from the Task Manager via Ctrl+Alt+Del !

- Xp-Pro SP1 here still. XnView 1.90.3

:mrgreen: G.
Claude
Clo
Last edited by Clo on Tue Mar 20, 2007 5:35 pm, edited 1 time in total.
Old user ON SELECTIVE STRIKE till further notice

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5456
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Post by XnTriq » Mon Mar 19, 2007 9:15 pm

Hi Helmut & Clo,

I can't reproduce the scenario you describe, but I've witnessed a similar “anomalous phenomenon”:
  1. Right-click & hold Next file and then left-click it once
  2. Left-click Next file again, but this time keep the left mouse button pressed
  3. Release the right mouse button first and then the left one too
    » The Next file button remains pressed down
  4. Left-click Next file or any other button on the toolbar
    » The Next file button returns to it's normal state
This occurs with both the Previous file and the Next file toolbar buttons with XnView 1.90.3 in View mode (Windows 2000). I still have the Default toolbar setting for Basic, View and Browser.

User avatar
helmut
Posts: 8174
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Post by helmut » Mon Mar 19, 2007 11:07 pm

Clo, thank you for reproducing. Actually it must say "View mode", not "Browser mode" in my above description (I have corrected it).

XnTriq, I could reproduce your phenomenon. I've changed my above description a bit, perhaps you can reproduce it, now.

Note:
Once XnView is locked due to this problem you can open another application and then XnView is "unlocked", again.

murthy363
Posts: 76
Joined: Fri Feb 09, 2007 11:43 am
Location: India
Contact:

Post by murthy363 » Tue Mar 20, 2007 5:27 pm

To reproduce:
1. In View mode (image opened) left click on "Next image" toolbar button and keep left mouse button pressed.
2. Right click on the same button and keep right mouse button pressed.
3. Release both mouse buttons.
4. (Normal) left click on the same toolbar button.

-> The toolbar button remains pressed (Bug Bug)
-> Try to click on any other toolbar button, nothing will happen. (Bug Bug)

Could someone please try to reproduce this?

Notes:
- The problem ca nbe reproduced with any toolbar button.


I too tried to reproduce with the procedure posted by helmut and experienced similar problem, but for some variations in the observations.

1) As I pressed each button, each button is getting pressed (lowered) without any effect. The previous pressed buttons are not getting released.

2) I am not able to do anything with the program including closing it with File >> Exit.

3) I had a browser window already open and and made that window focused.

4) Later, I brought XnView window back into focus. But still, the depressed buttons continued to be depressed.

5) But now, I wanted to retry to close XnView window with File >> Exit. When I pressed the 'File' tab, ALL the depressed buttons were released ( :) ) and I am able to close the program with 'EXIT'.

6) I was also able to press any other tab and the same is working. AND i could even continue to work with the program without closing it.

I repeated this procedure quite a few times and got consistent behavior.

My system is Win XP SP II with XnView 1.90.3

In any case, I feel, that this is abnormal behavior and needs quick attention.
I am a lazy person, always searching for ways to avoid work and still manage the show !

My System : Win XP SP2 + XnView standard English version

murthy363
Posts: 76
Joined: Fri Feb 09, 2007 11:43 am
Location: India
Contact:

Post by murthy363 » Tue Mar 20, 2007 5:30 pm

helmut wrote: Note:
Once XnView is locked due to this problem you can open another application and then XnView is "unlocked", again.
I have just confirmed this behavior in my post a few minutes back.
I am a lazy person, always searching for ways to avoid work and still manage the show !

My System : Win XP SP2 + XnView standard English version

murthy363
Posts: 76
Joined: Fri Feb 09, 2007 11:43 am
Location: India
Contact:

Post by murthy363 » Tue Mar 20, 2007 5:51 pm

I could follow the procedure described by xnTriq and got the similar behavior.

And when the focus is changed to some other window and returned to XnView, the program releases all the depressed buttons and restores normal functioning, which is similar to the observation against the earlier procedure described by helmut.
I am a lazy person, always searching for ways to avoid work and still manage the show !

My System : Win XP SP2 + XnView standard English version

User avatar
helmut
Posts: 8174
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Post by helmut » Tue Mar 20, 2007 7:52 pm

O.k., there defintely is a problem. Thanks, again, for testing. :-)

I hope that Pierre can track the problem down and solve it.

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5456
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: Lock-up when using toolbar

Post by XnTriq » Tue Mar 20, 2007 8:50 pm

helmut wrote:- I've also experienced this problem in WinMerge (which is also written in C++), but in the latest version of WinMerge the problem no longer occurs. Perhaps the WinMerge people have a solution to this problem.
SourceForge.net Bug Tracker: Both-button-click onto toolbar button crashes WinMerge (fixed/closed)

User avatar
helmut
Posts: 8174
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: Lock-up when using toolbar

Post by helmut » Tue Mar 20, 2007 10:06 pm

XnTriq wrote:SourceForge.net Bug Tracker: Both-button-click onto toolbar button crashes WinMerge (fixed/closed)
Yepp, that's the same problem. This might help in solving the problem. Thank you, XnTriq for providing that link.

(I thought you were XnView forum librarian, but you are Internet librarian. ;-) )

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5456
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Post by XnTriq » Thu May 24, 2007 7:55 pm


User avatar
helmut
Posts: 8174
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Post by helmut » Fri May 25, 2007 12:51 am

Good to read that his is fixed. :-)

User avatar
helmut
Posts: 8174
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: Lock-up when using toolbar

Post by helmut » Tue Aug 24, 2010 6:55 am

In XnView 1.97 the problem occurs, again.

Post Reply