1.97.6: EXIF Image - User Comment display issue

Bugs found in XnView Classic. Please report only one bug per topic!

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
Fritzle
Posts: 13
Joined: Mon Aug 23, 2010 5:05 pm

1.97.6: EXIF Image - User Comment display issue

Post by Fritzle »

I encounter probably same problem in version 1.97.6 as already discussed in topic "1.92: EXIF Image - User Comment display issue": XnView 1.97 is only displaying the first character of EXIF-Image-User Comment when enabling <User Comment> information getting displayed by pressing keyboard key "i" e.g. within fullscreen mode. This does always happen if EXIF UserComment tag ID 37510 contains one or more characters other than ASCII characters, e.g. Icelandic character "ð" or German umlauts "äöü". It seems as if UserComment's 8 bytes Character Code Designation field as described in Exif Version 2.2 document does not get interpreted but implicitly gets set to ASCII. While information displayed after pressing keyboard key "i" only shows first character of UserComment field, table Edit->Properties->Exif however shows UserComment string correctly.

I encountered same behaviour testing XnViewMP Version 0.26.1 beta.
Is it a bug or is it a feature? Am I doing something wrong?

Thank you
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 34700
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 1.97.6: EXIF Image - User Comment display issue

Post by xnview »

Could you send me a sample jpeg?
Pierre.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 34700
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 1.97.6: EXIF Image - User Comment display issue

Post by xnview »

Please try XnView 1.97.7
Pierre.
Fritzle
Posts: 13
Joined: Mon Aug 23, 2010 5:05 pm

Re: 1.97.6: EXIF Image - User Comment display issue

Post by Fritzle »

Perfect. Almost. Thank you.
UNICODE EXIF user comments now show correctly.
But unfortunately EXIF user comments with 8 byte character code 0x4153434949000000 = "ASCII" showing correctly with version 1.97.6 no longer do with version 1.97.7. Pictures without EXIF user comments or with ASCII EXIF user comments now show arbitrary strings depending on prehistory and switching on information of such pictures sometimes even lets crash xnview.exe.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 34700
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 1.97.6: EXIF Image - User Comment display issue

Post by xnview »

Fritzle wrote:Perfect. Almost. Thank you.
UNICODE EXIF user comments now show correctly.
But unfortunately EXIF user comments with 8 byte character code 0x4153434949000000 = "ASCII" showing correctly with version 1.97.6 no longer do with version 1.97.7. Pictures without EXIF user comments or with ASCII EXIF user comments now show arbitrary strings depending on prehistory and switching on information of such pictures sometimes even lets crash xnview.exe.
:-( could you post a sample please
Pierre.
Fritzle
Posts: 13
Joined: Mon Aug 23, 2010 5:05 pm

Re: 1.97.6: EXIF Image - User Comment display issue

Post by Fritzle »

Issue solved. Version 1.97.8 shows ASCII and UNICODE EXIF comments in information correctly. :D
Post Reply