Performance in single image mode

Ask for help and post your question on how to use XnView MP.

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
CaspianRoach
Posts: 11
Joined: Sat Feb 08, 2020 1:35 pm

Performance in single image mode

Post by CaspianRoach » Sat Feb 08, 2020 1:51 pm

Switched from Classic to MP recently, noticed a big difference in how Xnview handles opening single images in gigantic (70k+ files) folders from windows explorer.

Xnview Classic opened the single file instantly without regard to other files in the folder and only started reading the folder once you began scrolling through the images.
XnviewMP begins scanning the folder even before it loads up the single image, which, while making scrolling through the folder instantaneous (Classic had to load for a few seconds after a scroll command), makes opening a single image from windows explorer from that folder a multiple second affair.
It wouldn't be an issue if the image itself loaded before it started the folder scan, but at the moment you are left with a blank program screen with the <Empty> title for a few seconds while it scans the current folder and THEN opens a file.

Is it possible to move the 'open the file' logic to before the 'scan the current folder' logic if your XnView is set up to open in a View mode (not Browser mode)? I don't mind a drop in performance after it loads the current image.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 32454
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Performance in single image mode

Post by xnview » Tue Feb 18, 2020 3:21 pm

With 0.95? I can't reproduce
Pierre.

CaspianRoach
Posts: 11
Joined: Sat Feb 08, 2020 1:35 pm

Re: Performance in single image mode

Post by CaspianRoach » Tue Feb 18, 2020 4:09 pm

It is only noticeable on truly gigantic folders on HDDs. Here, I made a short video:

https://streamable.com/1ezf9

On the left you can see the detailed information about the folder, 65k of those files are directly in the root of that folder.
First, I open an image with a double click, which opens XnviewMP 0.95, which takes a while, presumably to pre-index the folder it is currently in.
Second, I open the same image with Xnview Classic (with Open With), which opens the image instantly.

Here's a video comparing the scroll speed after loading (i scrolled to the next image the second the first one loaded):

https://streamable.com/slrfq

As you can see, XnviewMP loads the next image instantly, because it is already aware of other images in that folder.
Xnview Classic takes a looooong time to load the next image because it needs to load the folder contents to know which file to swap to. To me, the Classic behaviour is more reasonable in this case.

And here's a comparison of XnviewMP 0.95 opening a file from that folder vs. opening a file from a folder with very few images:

https://streamable.com/j6cuj

It is still not as fast as Xnview Classic, but hey, that's the price you pay for more features, right?

My point is that Xnview Classic was exceptionally fast in opening a single image and MP takes significantly longer, especially in 'heavy' folders. I'm happy to troubleshoot more or try other settings if you have any ideas.

Note: I have the "Catalog" feature off, using Windows 10, this folder is on a 7200 RPM HDD, my CPU\RAM\GPU\etc is good enough to run modern videogames 1080p@60FPS.
Last edited by CaspianRoach on Tue Feb 18, 2020 4:35 pm, edited 1 time in total.

CaspianRoach
Posts: 11
Joined: Sat Feb 08, 2020 1:35 pm

Re: Performance in single image mode

Post by CaspianRoach » Tue Feb 18, 2020 4:32 pm

I turned on "Catalog" and let it scan the whole folder but that didn't change anything for startup times, so that's probably not it.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 32454
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Performance in single image mode

Post by xnview » Tue Feb 18, 2020 4:43 pm

CaspianRoach wrote:
Tue Feb 18, 2020 4:09 pm
It is only noticeable on truly gigantic folders on HDDs. Here, I made a short video:

https://streamable.com/1ezf9

On the left you can see the detailed information about the folder, 65k of those files are directly in the root of that folder.
First, I open an image with a double click, which opens XnviewMP 0.95, which takes a while, presumably to pre-index the folder it is currently in.
Second, I open the same image with Xnview Classic (with Open With), which opens the image instantly.
Not normal, how many files do you have? subfolders? only jpeg files? and catalog is empty and off?
Pierre.

CaspianRoach
Posts: 11
Joined: Sat Feb 08, 2020 1:35 pm

Re: Performance in single image mode

Post by CaspianRoach » Tue Feb 18, 2020 4:46 pm

65k in the root of that folder, about 110k overall with subfolders. Images and videos mostly. But the bulk of the files in the root folder is JPEG files, yes:

https://i.imgur.com/YjFzKPi.png

Catalog is empty and off, tried turning it on - did nothing.

https://i.imgur.com/Q0Wd0u1.png

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 32454
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Performance in single image mode

Post by xnview » Wed Feb 19, 2020 1:46 pm

CaspianRoach wrote:
Tue Feb 18, 2020 4:46 pm
65k in the root of that folder, about 110k overall with subfolders. Images and videos mostly. But the bulk of the files in the root folder is JPEG files, yes:
I've tried to reproduce, and no problem :( I've checked and the 'scan the current folder' is started after 4 seconds, so not during image loading.

If you start the browser, no delay?

Is it possible to send you a test version?
Pierre.

CaspianRoach
Posts: 11
Joined: Sat Feb 08, 2020 1:35 pm

Re: Performance in single image mode

Post by CaspianRoach » Wed Feb 19, 2020 1:56 pm

If you mean start the program in browser mode - i checked the 'start in Fullscreen - Browser' mode and that didn't speed it up.

If you mean going from the image to browser mode - then yes, there is still a similar delay in that folder as when you start the program from scratch.

https://streamable.com/02tpv

Waiting 10 seconds before pressing the button didn't change anything.



My XnViewMP says it's up to date, but if you have a different version I can try, I'll be happy to test it out, you can use my forum e-mail if it's visible to you.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 32454
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Performance in single image mode

Post by xnview » Wed Feb 19, 2020 2:07 pm

CaspianRoach wrote:
Wed Feb 19, 2020 1:56 pm
Waiting 10 seconds before pressing the button didn't change anything.
Ok, do you have a file descript.ion in this folder? Same delay if you start XnView directly in this folder?
Pierre.

CaspianRoach
Posts: 11
Joined: Sat Feb 08, 2020 1:35 pm

Re: Performance in single image mode

Post by CaspianRoach » Wed Feb 19, 2020 2:09 pm

No descript.ion in this folder. Also tried deleting Thumbs.db to no effect.

CaspianRoach
Posts: 11
Joined: Sat Feb 08, 2020 1:35 pm

Re: Performance in single image mode

Post by CaspianRoach » Wed Feb 19, 2020 2:11 pm

Here's a video of delay from starting Xnview on <Empty>, then pressing the 'Browser' button:

https://streamable.com/iqwvw

CaspianRoach
Posts: 11
Joined: Sat Feb 08, 2020 1:35 pm

Re: Performance in single image mode

Post by CaspianRoach » Wed Feb 19, 2020 2:13 pm

Here's a video starting in "Last" folder with 'Browser mode on startup' checkbox checked:

https://streamable.com/qq3de

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 32454
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Performance in single image mode

Post by xnview » Wed Feb 19, 2020 2:14 pm

in this folder how many subfolders? i send you a PM
Pierre.

CaspianRoach
Posts: 11
Joined: Sat Feb 08, 2020 1:35 pm

Re: Performance in single image mode

Post by CaspianRoach » Wed Feb 19, 2020 2:18 pm

948 subfolders. Tried moving subfolders to a different folder temporarily - didn't help.

Post Reply