1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

*** Please report new bugs here! ***

Moderators: helmut, XnTriq, xnview, Dreamer

jotess
Posts: 27
Joined: Sun Jan 06, 2008 9:01 pm
Location: Darmstadt

1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by jotess »

XnView: MP 7.110 [edit:] 1.0 - 64 bit
OS: Windows 11 Pro 64bit

In the browser, certain jpg files are not displayed. The Status bar says "0 objects" although there are images in the folder. I could not find out yet what might be different about files that are displayed or not displayed.
Here are at least some findings (or mostly not-findings)
  • The problem did not occur in v. 7.100 [edit:] 0.99.7 an when I re-install v. 7.100 [edit:] 0.99. everything is normal again. Install 7.110 [edit:] 1.0 again and the problem is back.
  • It seems not to be a question of filter criteria. It happens no matter if I select "images" or "all" or anything else.
  • The bug seemed to concern whole folders - but it doesn't necessarily. To check this, I copied a jpg that appears in the browser (i. e. from a folder that seems not to be concerned) into a seemingly empty folder. This jpg is displayed in that target folder. All other previously contained jpgs in the target folder are still ignored.
  • The files are all from the same two cameras: My Samsung phone and my Panasonic DMC-TZ-101. And usually they are unmodified except IPTC data. But the problem also affects virgin files downloaded straight from the device. There is a folder containing files from my camera and a friend's camera. His files are displayed, mine are not.
  • It seems not to be a problem of filenames or paths (like spaces, umlaut characters, path length)
  • It seems to concern only jpg files, not raw, but this might be just a coincidence that I haven't come across the problem with raws
  • I can open those ignored files via File|Open. But when I select Image|Properties (Alt+Return), nothing happens.
  • When I rename concerned files in Windows Explorer (e.g. by simply adding one character) while the containing folder is open in XnView MP browser, they become visible. Reverting this makes them invisible again in XnView MP. Selecting a different folder while the (once) renamed files are visible and going back to the problem folder, then the files are ignored again.
    To make it clearer here an example:
    In d:\pictures\problemfolder\ there are two images: 1.jpg and 2.jpg
    Open that folder XnView MP browser: "0 objects"
    Open Windows Explorer, rename 1.jpg to 1x.jpg -> 1x.jpg becomes visible in XnView
    Revert rename -> 0 objects in XnView MP
    again:
    In Windows Explorer, rename 1.jpg to 1x.jpg -> 1x.jpg is visible in XnView
    Select any other folder in XnView MP browser and select problemfolder again -> 0 objects
    In Windows explorer rename 1x.jpg to 1.jpg -> 1.jpg becomes visible in XnView MP.

To reproduce:
You would probably have to try with my files. I can provide some.

Actual behaviour (bug): Browser shows no images and "0 objects" in status bar

Expected behaviour: Browser shows all files matching filter criteria

Best regards
Joachim
Last edited by jotess on Sun Jun 19, 2022 1:44 pm, edited 1 time in total.
User avatar
helmut
Moderator
Posts: 8581
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: Subject: 7.110: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by helmut »

Thank you, Joachim, for your long and detailed problem report. Current version of XnView MP is v1.0 while you are talking of version 7.110. Where does this difference come from?
cday
XnThusiast
Posts: 3293
Joined: Sun Apr 29, 2012 9:45 am
Location: Cheltenham, U.K.

Re: 7.110: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by cday »

Screenshot from 2022-06-19 14-07-29.png

Help > About

Unexpected also for me... :wink:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jotess
Posts: 27
Joined: Sun Jan 06, 2008 9:01 pm
Location: Darmstadt

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by jotess »

Oh, sorry! I noticed the Libformat version first and didn't look further. Problem occurs in 1.0 and doesn't in 0.99.7.
Edited my first post for clarity for future readers.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37883
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by xnview »

what do you have in settings>File list?
In d:\pictures\problemfolder\ there are two images: 1.jpg and 2.jpg
Open that folder XnView MP browser: "0 objects"
you can reproduce each time???
Pierre.
jotess
Posts: 27
Joined: Sun Jan 06, 2008 9:01 pm
Location: Darmstadt

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by jotess »

My settings are:
2022-06-21 20_34_33-Settings 1.png
2022-06-21 20_32_28-Settings.png
And the settings are the same I guess, for both versions of XnView. In other words: I didn't touch the settings, I just updated from v. 0.99.7 to 1.0 and the problem occurred. And I reverted to the old version and the Problem was gone.
Yes, the effect is absolutely reproducible.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
michel038
Posts: 889
Joined: Tue Sep 27, 2016 8:18 am
Location: France

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by michel038 »

1st test
Can you try to change the first setting (file list) "Recognize only by extension" ?

2nd test
Change last setting in custom filter
"Include" , let the checkboxes unchanged, but try to delete jpg

3rd test
Close xnviewmp , rename the file thumbs.db as thumbs.old, and restart xnviewmp
(You can locate thumbs.db in Settings>Intergration>Paths)

Still same behaviour ?
jotess
Posts: 27
Joined: Sun Jan 06, 2008 9:01 pm
Location: Darmstadt

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by jotess »

Re-installed 1.0, tried all three tests -> no change in behaviour.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37883
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by xnview »

could you enable 'show companion files'?
Pierre.
jotess
Posts: 27
Joined: Sun Jan 06, 2008 9:01 pm
Location: Darmstadt

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by jotess »

This works! How come? Does XnViewMP consider some of the images companion files after the update?
And is there a workaround? Because I usually don't want to show actual companion files.
Best regards
Joachim
(From tomorrow till Sunday I'm on holiday, so not answering is not disrespect for your replies.)
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37883
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by xnview »

jotess wrote: Wed Jun 22, 2022 5:44 pm This works! How come? Does XnViewMP consider some of the images companion files after the update?
And is there a workaround? Because I usually don't want to show actual companion files.
I can't reproduce, could you send me your xnview.ini?
Pierre.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37883
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by xnview »

jotess wrote: Wed Jun 22, 2022 5:44 pm This works! How come? Does XnViewMP consider some of the images companion files after the update?
And is there a workaround? Because I usually don't want to show actual companion files.
in the companion settings, you have jpg => {ext};exf, please remove {ext}
Pierre.
jotess
Posts: 27
Joined: Sun Jan 06, 2008 9:01 pm
Location: Darmstadt

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by jotess »

I can't seem to find what you mean. "Companion settings" must be in line 875:

Code: Select all

[Companion]
useForDelete=true
useForOther=true
list="@Variant(\0\0\0\v\0\0\0\x2\0\0\0\n\0{\0r\0\x61\0w\0}\0\0\0\"\0{\0\x65\0x\0t\0}\0.\0x\0m\0p\0;\0x\0m\0p\0;\0j\0p\0g)", @Variant(\0\0\0\v\0\0\0\x2\0\0\0\n\0{\0r\0\x61\0w\0}\0\0\0\b\0l\0m\0n\0r), @Variant(\0\0\0\v\0\0\0\x2\0\0\0\n\0{\0r\0\x61\0w\0}\0\0\0\x6\0p\0p\0\x33), @Variant(\0\0\0\v\0\0\0\x2\0\0\0\n\0{\0r\0\x61\0w\0}\0\0\0\x6\0o\0n\0\x31), @Variant(\0\0\0\v\0\0\0\x2\0\0\0\n\0{\0r\0\x61\0w\0}\0\0\0\x6\0\x66\0p\0\x31), "@Variant(\0\0\0\v\0\0\0\x2\0\0\0\x6\0j\0p\0g\0\0\0\x12\0{\0\x65\0x\0t\0}\0;\0\x65\0x\0\x66)", "@Variant(\0\0\0\v\0\0\0\x2\0\0\0\x6\0\x61\0r\0w\0\0\0\"\0{\0\x65\0x\0t\0}\0.\0x\0m\0p\0;\0x\0m\0p\0;\0j\0p\0g)"
The only other place that seems relevant to me is:

Code: Select all

[Browser]
viewAs=6
sort=6
sortOrder=1
mixFileFolder=false
showHiddenFiles=false
showCompanionFiles=true
filter=0
customFilter=3589
thumbnailFilter=2641
custom1Ext=htm, html, mht, mhtml, xml, xhtml, eml, nws, url, svg, svgz, dng, raw, arw, rw2
custom2Ext=jpg
sizeInBytes=false
...
Nowhere in the file I can find " jpg => {ext};exf,".
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37883
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by xnview »

Settings>File list - companion
Pierre.
jotess
Posts: 27
Joined: Sun Jan 06, 2008 9:01 pm
Location: Darmstadt

Re: 1.0 [7.110]: XnViewMP browser ignores certain jpg files

Post by jotess »

That was it, thank you!
I would like to know, how that "{ext};" got there. And why this affected only some jpg files and some not.
Best regards
Joachim
(On holidays till end of next week)