[SOLVED] Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata

Bugs and Suggestions in XnView MP or XnConvert MP which have been resolved.

Moderator: XnTriq

User avatar
LucMorizur
Posts: 10
Joined: Mon Feb 22, 2016 9:03 am
Location: France
Contact:

[SOLVED] Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata

Post by LucMorizur » Mon Feb 22, 2016 9:44 am

Hi;

many thanks for XnView :D !!

A bug I just noticed on XnViewMP 0.78 x64 (Jan 14 2016) (ran on Ubuntu Studio 14.04 64 bits, generic Linux kernel 3.16.0-60): when using command "reconstruct thumbnails" ("Outils/Métadonnées/Vignette EXIF - Reconstruire" in French) removes all metadata of the picture :? . Too sad :( ...

Thanks again!

--
Luc
Last edited by LucMorizur on Mon Apr 18, 2016 4:37 pm, edited 1 time in total.

User avatar
oops66
XnThusiast
Posts: 1999
Joined: Tue Jul 17, 2007 1:17 am
Location: France

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by oops66 » Mon Feb 22, 2016 1:14 pm

LucMorizur wrote:Hi;
many thanks for XnView :D !!
A bug I just noticed on XnViewMP 0.78 x64 (Jan 14 2016) (ran on Ubuntu Studio 14.04 64 bits, generic Linux kernel 3.16.0-60): when using command "reconstruct thumbnails" ("Outils/Métadonnées/Vignette EXIF - Reconstruire" in French) removes all metadata of the picture :? . Too sad :( ...
Thanks again!--
Luc
Hello,
Strange, I do not have this issue here (XnViewMP 0.78 x64 deb + Ubuntu 14.04LTS) ... but be careful because near (not far) of this menu "EXIF Thumbnail - Rebuild" you also have "Clean..." and that can delete by inadvertence all meta-data.
PS: maybe you can post a .jpg sample here to a specific check.
XnViewMP 0.82 Linux X64 - Ubuntu 16.04 LTS - X64

User avatar
LucMorizur
Posts: 10
Joined: Mon Feb 22, 2016 9:03 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by LucMorizur » Tue Feb 23, 2016 9:56 pm

Hi; many thanks oops66 for your quick answer.
oops66 wrote:Strange, I do not have this issue here (XnViewMP 0.78 x64 deb + Ubuntu 14.04LTS)
Hmm, too bad :evil:
oops66 wrote:be careful because near (not far) of this menu "EXIF Thumbnail - Rebuild" you also have "Clean..." and that can delete by inadvertence all meta-data.
PS: maybe you can post a .jpg sample here to a specific check.
You're right, but as you can see in attached screenshot (taken with my smartphone as with XnView, print screen feature does to work when menus are displayed :? ...), indeed I'm using the "reconstruction" menu line and not the cleaning one.

And, as shown in the same screenshot, once rotated a picture, when I want it to have its thumbnail reconstructed, I'm losing all its metadata.

Another screenshot is attached: is it possible that some thumbnail option is involved?
Attachments
Xnview thumbs options.png
IMG_0273_.jpg

User avatar
oops66
XnThusiast
Posts: 1999
Joined: Tue Jul 17, 2007 1:17 am
Location: France

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by oops66 » Wed Feb 24, 2016 12:07 am

LucMorizur wrote:
You're right, but as you can see in attached screenshot (taken with my smartphone as with XnView, print screen feature does to work when menus are displayed :? ...), indeed I'm using the "reconstruction" menu line and not the cleaning one.
... Ah OK .... For the screenshot "when menus are displayed" into XnViewMP: Tools>Capture...> delay 5 secondes (... and you have 5 s to open the menu)
...And, as shown in the same screenshot, once rotated a picture, when I want it to have its thumbnail reconstructed, I'm losing all its metadata.
... Strange, maybe Pierre can help you ...
Another screenshot is attached: is it possible that some thumbnail option is involved?
... I don't think so ... but Pierre probably can give you an accurate answer ?
XnViewMP 0.82 Linux X64 - Ubuntu 16.04 LTS - X64

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 32081
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by xnview » Thu Feb 25, 2016 2:49 pm

LucMorizur wrote: A bug I just noticed on XnViewMP 0.78 x64 (Jan 14 2016) (ran on Ubuntu Studio 14.04 64 bits, generic Linux kernel 3.16.0-60): when using command "reconstruct thumbnails" ("Outils/Métadonnées/Vignette EXIF - Reconstruire" in French) removes all metadata of the picture :? . Too sad :( ...
:shock: Do you have an original file to try?
Pierre.

User avatar
LucMorizur
Posts: 10
Joined: Mon Feb 22, 2016 9:03 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by LucMorizur » Sat Feb 27, 2016 11:10 pm

xnview wrote: :shock: Do you have an original file to try?
Indeed; I just sent you a private mail with an URL where to find an image.

Many thanks for your answer.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 32081
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by xnview » Mon Feb 29, 2016 3:08 pm

LucMorizur wrote:
xnview wrote: :shock: Do you have an original file to try?
Indeed; I just sent you a private mail with an URL where to find an image.

Many thanks for your answer.
i can't reproduce with your sample...
Pierre.

User avatar
LucMorizur
Posts: 10
Joined: Mon Feb 22, 2016 9:03 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by LucMorizur » Tue Mar 01, 2016 8:08 pm

xnview wrote:i can't reproduce with your sample...
Yep, that's what I feared :| ... I guess that such a bug would not last too long if it would occur everywhere...

To be honest I didn't search the forum too much about such a bug — it's bad, I'm truly ashamed :| ... but I tried a little bit and was not too much sure which words to seek for.

Anyway; I'll try to investigate more to understand, and of course will update you in case I find something relevant.

Thanks for your attention :) .

User avatar
LucMorizur
Posts: 10
Joined: Mon Feb 22, 2016 9:03 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by LucMorizur » Sun Mar 13, 2016 6:27 pm

Hi;

just some more information about that bug:
  • it looks like in fact any modification, removes all metadata which was in the image previously. For instance, adding IPTC metadata, also removes the EXIF metadata;
    I forgot to warn that I have ExifTool libraries installed; I didn't test yet, to remove it temporarirly just to try.
I'll let you know futher investigations.

User avatar
LucMorizur
Posts: 10
Joined: Mon Feb 22, 2016 9:03 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by LucMorizur » Sun Mar 13, 2016 6:34 pm

I'm testing and trying while posting...
LucMorizur wrote:For instance, adding IPTC metadata, also removes the EXIF metadata
In fact I looked in the Ubuntu software center ("Logithèque Ubuntu"), and discovered that when searching for "ExifTool", I could see that the ExifTool library was indeed installed ("libimage-exiftool-perl"), but not the "libimage-info-perl". Thus did I install it.

And now adding IPTC metadata in my images, doesn't remove EXIF metadat anymore... yet any other modification which changes the image itself (like cropping, convert to grey levels, rotating the image...) still makes all metadata disappear (IPTC included) — no need to "reconstruct thumbnail" actually.

:| ...

See you next tests :wink: !

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 32081
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by xnview » Mon Mar 14, 2016 8:35 am

LucMorizur wrote:For instance, adding IPTC metadata, also removes the EXIF metadata;
When you use 'Edit IPTC', EXIF is removed? could you send me samples used?
Pierre.

User avatar
LucMorizur
Posts: 10
Joined: Mon Feb 22, 2016 9:03 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by LucMorizur » Mon Mar 14, 2016 10:22 pm

xnview wrote:When you use 'Edit IPTC', EXIF is removed? could you send me samples used?
Well as I just wrote in private mail so to send you the URL of a picture, unfortunately I didn't keep the tests I made before installing libimage-info-perl library. So the image which I sent you has EXIF removed, but I cropped and rotated it, together with adding IPTC's, and thus I can't tell you now what exactly removed the EXIF :| .

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 32081
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by xnview » Wed Mar 16, 2016 10:30 am

could you try to reproduce your bug?
Pierre.

User avatar
LucMorizur
Posts: 10
Joined: Mon Feb 22, 2016 9:03 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by LucMorizur » Mon Apr 18, 2016 2:21 pm

xnview wrote:could you try to reproduce your bug?
Updated to version 0.79; test done: add IPTC, EXIF are OK. Resize: EXIF and IPTC removed :| .

Sent a PM with URLs to sample before and after.

Thanks :) !

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 32081
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Bug: reconstruct thumbnails removes all metadata (0.78 x

Post by xnview » Mon Apr 18, 2016 2:33 pm

in 'format settings', keep EXIF/IPTC is checked?
Pierre.

Post Reply