First startup after windows boot is extremely slow

Ask for help and post your question on how to use XnView MP.

Moderators: XnTriq, xnview

User avatar
BK201
Posts: 73
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

xnview wrote: Mon Sep 20, 2021 9:59 am
BK201 wrote: Mon Sep 20, 2021 9:03 am Good job xnview, I finally got the answer of "how things could be worse"
Yes QT team has fixed the problem
Do you have problem of reading or understanding english sentences?
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36476
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by xnview »

Oh my apologizes, i've seen
With the new version 0.99, the problem is fixed
not this one
Now it's slow start of EVERY run,
but it's really strange, all users having this issue have replied
0.99 is nearly instantly
From my tests, it starts in < 1sec
Pierre.
User avatar
BK201
Posts: 73
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

I just got a brand new pc, I can still reproduce the problem, it's definitely not the problem of my hardware or softwares
I install xnview mp on a M.2 ssd which has a read speed of 4500MB/s, Windows 10 takes only 5 seconds to boot up while the first run of MP 0.99.1 takes 10 seconds pfff


My new spec
Windows 10 Home 64bit 21H1 (19043.1348)
11th Gen Intel(R) Core(TM) i5-11400F @ 2.60GHz 2.59 GHz
GeForce RTX 3060 Ti 8GB GDRR6
HP M.2 SSD
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36476
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by xnview »

BK201 wrote: Sat Nov 13, 2021 12:57 pm I just got a brand new pc, I can still reproduce the problem, it's definitely not the problem of my hardware or softwares
I install xnview mp on a M.2 ssd which has a read speed of 4500MB/s, Windows 10 takes only 5 seconds to boot up while the first run of MP 0.99.1 takes 10 seconds pfff
and second run?
Pierre.
User avatar
BK201
Posts: 73
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

xnview wrote: Sat Nov 13, 2021 2:48 pm
BK201 wrote: Sat Nov 13, 2021 12:57 pm I just got a brand new pc, I can still reproduce the problem, it's definitely not the problem of my hardware or softwares
I install xnview mp on a M.2 ssd which has a read speed of 4500MB/s, Windows 10 takes only 5 seconds to boot up while the first run of MP 0.99.1 takes 10 seconds pfff
and second run?
Instant, as always
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36476
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by xnview »

BK201 wrote: Sat Nov 13, 2021 2:51 pm Instant, as always
Many users had a big delay even on second start, now it's fixed (by QT team). On my (not recent) computer W10 pro 20H2, the first run starts after max 2s.
I've checked on a virtual w10 (so very slow), and the first start is about 3s.
I don't understand why you have such delay...
Pierre.
User avatar
BK201
Posts: 73
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

xnview wrote: Sun Nov 14, 2021 1:00 pm
BK201 wrote: Sat Nov 13, 2021 2:51 pm Instant, as always
Many users had a big delay even on second start, now it's fixed (by QT team). On my (not recent) computer W10 pro 20H2, the first run starts after max 2s.
I've checked on a virtual w10 (so very slow), and the first start is about 3s.
I don't understand why you have such delay...
I've provided all I can last time, but your team didn't found out the cause
I think you need to make a better debugger that can tell you why with detailed log
cday
XnThusiast
Posts: 3084
Joined: Sun Apr 29, 2012 9:45 am
Location: Cheltenham, U.K.

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by cday »

BK201 wrote: Sun Nov 14, 2021 1:04 pm I've provided all I can last time, but your team didn't found out the cause
Your realise that Pierre's "team" consists of only one person, Pierre, the developer of all XnView software products since t = minus infinity? :D
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36476
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by xnview »

BK201 wrote: Sun Nov 14, 2021 1:04 pm I think you need to make a better debugger that can tell you why with detailed log
The problem is not from XnView's side, but QT
Pierre.
User avatar
BK201
Posts: 73
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

xnview wrote: Mon Nov 15, 2021 8:13 am
BK201 wrote: Sun Nov 14, 2021 1:04 pm I think you need to make a better debugger that can tell you why with detailed log
The problem is not from XnView's side, but QT
So you've located the bug and confirmed it's bug of qt not xnview assets?
If it is, what is this "QT" you're talking about? What kind of "QT" library/component/plugin xnview are using? Who should I contact for? Where can I submit issue for this "QT"?
User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5925
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by XnTriq »

BK201 wrote: Mon Nov 15, 2021 9:26 am
xnview wrote: Mon Nov 15, 2021 8:13 amThe problem is not from XnView's side, but QT
So you've located the bug and confirmed it's bug of qt not xnview assets?
If it is, what is this "QT" you're talking about? What kind of "QT" library/component/plugin xnview are using? Who should I contact for? Where can I submit issue for this "QT"?
:arrow: Wikipedia: Qt framework
User avatar
BK201
Posts: 73
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

XnTriq wrote: Mon Nov 15, 2021 10:00 am
BK201 wrote: Mon Nov 15, 2021 9:26 am
xnview wrote: Mon Nov 15, 2021 8:13 amThe problem is not from XnView's side, but QT
So you've located the bug and confirmed it's bug of qt not xnview assets?
If it is, what is this "QT" you're talking about? What kind of "QT" library/component/plugin xnview are using? Who should I contact for? Where can I submit issue for this "QT"?
:arrow: Wikipedia: Qt framework
OK, so it's some sort of framework?
I found this site but submit issue require qt version, component and a qt developer account, how should I know? Is it correct that me, an end user, go mess with this?
User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5925
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by XnTriq »

BK201 wrote: Mon Nov 15, 2021 10:33 amOK, so it's some sort of framework?
I found this site but submit issue require qt version, component and a qt developer account, how should I know? Is it correct that me, an end user, go mess with this?
As mentioned in his previous posts, Pierre has already reported the issue to the QT team.

@Pierre: So far, I haven't experienced a slow start-up of any Qt-based application – be it on Windows 2000, XP, 7 or 10.
User avatar
BK201
Posts: 73
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

XnTriq wrote: Mon Nov 15, 2021 12:00 pm
BK201 wrote: Mon Nov 15, 2021 10:33 amOK, so it's some sort of framework?
I found this site but submit issue require qt version, component and a qt developer account, how should I know? Is it correct that me, an end user, go mess with this?
As mentioned in his previous posts, Pierre has already reported the issue to the QT team.

@Pierre: So far, I haven't experienced a slow start-up of any Qt-based application – be it on Windows 2000, XP, 7 or 10.
OK, thanks for the info
I just want to help and provide log or something to developers to help locating the bug
I'm not sure how this happens and I'm afraid that it's a bug only on me so it won't get fixed for ever if I didn't upload related logs since I didn't saw anyone reporting the same bug on forum
The slow start is bothering me for like 10 years...
User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5925
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by XnTriq »

BK201 wrote: Mon Nov 15, 2021 12:07 pmOK, thanks for the info
I just want to help and provide log or something to developers to help locating the bug
I'm not sure how this happens and I'm afraid that it's a bug only on me so it won't get fixed for ever if I didn't upload related logs since I didn't saw anyone reporting the same bug on forum
The slow start is bothering me for like 10 years...
I can assure you that Pierre appreciates your input – especially since you are an advanced user.