Increase size of thumb DB

Ask for help and post your question on how to use XnView MP.

Moderators: XnTriq, helmut, xnview

baramos2005
Posts: 2
Joined: Thu Jul 04, 2024 7:08 pm

Increase size of thumb DB

Post by baramos2005 »

Hello Dev,

I have a large catalog of photo, in a lot of folder. Every time i go into the same folder after a while or after I import a new folder.
It's seem to recreate the thumbnail from beginning again.

I look up into this website it's said the thumb DB should be able to go up to 140 TB.

but somehow my thumb DB stuck around 8 GB. i can see from the word Catalog maintenance [Catalogsize 700-8GB]

is it possible to disable this limit and let's the thumb grow to some size like 300 GB or higher ?

I have SSD enough to dedicate the thumbnail to go quite large. and don't want them to re-read from my slower spinning HDD.
Screenshot 2024-07-05 021431.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 44034
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: Increase size of thumb DB

Post by xnview »

baramos2005 wrote: Thu Jul 04, 2024 7:17 pm is it possible to disable this limit and let's the thumb grow to some size like 300 GB or higher ?
The limit is not 8Gb, if you go only in same folder (not importing new one), thumbnails are recreated?
Pierre.
baramos2005
Posts: 2
Joined: Thu Jul 04, 2024 7:08 pm

Re: Increase size of thumb DB

Post by baramos2005 »

hello

after reset db things seem to be better, will let you know when things gone bad again. Or maybe i just stop using import and that is where everything goes wrong. then what import and catalog exclude/include config. can you point to the right document.


however, i encounter this problems.

Windows successfully diagnosed a low virtual memory condition. The following programs consumed the most virtual memory: xnviewmp.exe (22916) consumed 88924807168 bytes, explorer.exe (28992) consumed 15270486016 bytes, and Arc.exe (21372) consumed 2768236544 bytes.

My machine only have 32 ram + 40 page look like the app over consume it.

The behavior that i use is I go to several of folder each of which use the include subfolder button. and keep navigate around between folder.
just to also be clear. the size of the thumb still similar in size, not sure how is that even possible seeing the thumb is create and being use.