Browser not showing transparent png files correctly

Older bugs which are supposed to be fixed in 0.84. *** Please try to reproduce your bug and confirm the bug fix. ***

Moderator: Dreamer

jpage4500
Posts: 7
Joined: Thu Sep 03, 2020 5:40 pm

Browser not showing transparent png files correctly

Post by jpage4500 »

Hi,

I can't figure this one out for the life of me. I have XnView on 2 Macbook's.. 1 of them works fine but the other doesn't. The issue is that I have lots of white icons in .png format with transparent backgrounds.

I'm expecting to see some background color behind the images so I can identify them - but all I get is a white block. The images display correctly in the viewer tab - so it's just the thumbnail view that's not working.

I have 'use alpha channel' option checked but that doesn't seem to do anything. I've also rebuilt the thumbnails many times so it's not that either.. and since I have another Macbook (running the same/latest version) which works fine on the same set of icons - it MUST be a setting. I just can't see if after going back and forth between them.

Any ideas? I'd really appreciate it.

Hopefully the screenshots will show this problem best

grid view:
Image

individual image (looks fine)
https://pasteboard.co/JpoX8Yg.png

settings:
https://pasteboard.co/JpoXpxG.png
Last edited by jpage4500 on Tue Sep 15, 2020 2:13 pm, edited 1 time in total.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33862
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by xnview »

could you post the thumbnail view on the mac where it works?
Pierre.
jpage4500
Posts: 7
Joined: Thu Sep 03, 2020 5:40 pm

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by jpage4500 »

Sorry, I guess I didn't have notifications turned on because I didn't know someone replied to this message.

Here's a picture from XNView on another Macbook. Same images and same version of XNView. This is what I'm trying to achieve:

Image
jpage4500
Posts: 7
Joined: Thu Sep 03, 2020 5:40 pm

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by jpage4500 »

Not sure if it helps, but here's an example .png file.. nothing special - just a white icon with transparent background.

Image
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33862
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by xnview »

which compression do you use for thumbnails/catalog?
Pierre.
jpage4500
Posts: 7
Joined: Thu Sep 03, 2020 5:40 pm

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by jpage4500 »

Both computers have this set to "Lossless (ZIP)" - although I've also tried disabling the catalog and no difference
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33862
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by xnview »

settings>Thumbnail>Use alpha channel?
Pierre.
jpage4500
Posts: 7
Joined: Thu Sep 03, 2020 5:40 pm

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by jpage4500 »

That would be the obvious choice - I agree.. but, checked/unchecked - no difference. Including rebuilding thumbnails after each check
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33862
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by xnview »

jpage4500 wrote: Sat Sep 19, 2020 2:15 pm That would be the obvious choice - I agree.. but, checked/unchecked - no difference. Including rebuilding thumbnails after each check
i can't reproduce, could you send me your xnview.ini?
Pierre.
jpage4500
Posts: 7
Joined: Thu Sep 03, 2020 5:40 pm

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by jpage4500 »

>> could you send me your xnview.ini?

The last post gave me an idea.. I copied the /.config/xnview folder from the working mac to the one with the issue and that did it. I guess maybe this file was corrupted somehow..

anyway, looks like it's working now!
User avatar
eliio
Posts: 32
Joined: Fri Jan 13, 2017 6:40 am
Location: Khimki
Contact:

Re: Browser not showing transparent png files correctly [Mac - Solved]

Post by eliio »

Hello,
I have the same problem and tried to check "Thumbnail > Use alpha channel" on and off, rebuild thumbnails, delete the folder from the catalog. Every time the thumbnails were generated opaque. I've attached the screen and the ini file.

Image
Attachments
xnview.zip
XnView MP Settings file
(5.77 KiB) Downloaded 5 times
Best,
Elisei
User avatar
eliio
Posts: 32
Joined: Fri Jan 13, 2017 6:40 am
Location: Khimki
Contact:

Re: Browser not showing transparent png files correctly [Mac - Solved]

Post by eliio »

Btw, for svg files I have transparency on thumbnails, regardless "Use alpha channel" is on or off.

Image
Best,
Elisei
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33862
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Browser not showing transparent png files correctly [Mac - Solved]

Post by xnview »

could you send me a png example?
Pierre.
User avatar
eliio
Posts: 32
Joined: Fri Jan 13, 2017 6:40 am
Location: Khimki
Contact:

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by eliio »

Yes, sure. The files are in the attachment.
Attachments
pngs.zip
Sample PNGs
(95.02 KiB) Downloaded 6 times
Best,
Elisei
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33862
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Browser not showing transparent png files correctly

Post by xnview »

eliio wrote: Mon Oct 05, 2020 4:08 pm Yes, sure. The files are in the attachment.
the PNG thumbnails use thumbnail list view background color, do you have tried to 'rebuild thumbnail'?
Pierre.
Post Reply