[v2.24] Can't view picture when inside an archive

Bugs found in XnView Classic. Please report only one bug per topic!

Moderators: XnTriq, xnview

User avatar
iycgtptyarvg
Posts: 81
Joined: Wed Jan 24, 2007 3:59 pm
Location: The Netherlands

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by iycgtptyarvg » Mon Mar 16, 2015 8:50 am

Actually, now it's worse. Previously I could open the archive and view the thumbnails, but not actually open the files.
Now, when I try to open a 7z file, nothing happens at all. :evil:

I attached a test archive.

Also, here is my XnView install directory. Maybe you can see something wrong with it.
http://mensinmotus.com/xnview_dir.7z


This is what I get with ProcessMonitor when I choose "Open" in the rightmouse button menu on an archive in XnView:

Code: Select all

3237	9:53:20.3827670	xnview.exe	5112	1900	CreateFile	C:\Utilities\XnView\AddOn\7z.dll	SUCCESS	Desired Access: Read Attributes, Disposition: Open, Options: Open Reparse Point, Attributes: n/a, ShareMode: Read, Write, Delete, AllocationSize: n/a, OpenResult: Opened
3238	9:53:20.3828134	xnview.exe	5112	1900	QueryBasicInformationFile	C:\Utilities\XnView\AddOn\7z.dll	SUCCESS	CreationTime: 26-Nov-2013 0:21:28, LastAccessTime: 07-Nov-2014 10:08:56, LastWriteTime: 22-Jun-2014 13:08:56, ChangeTime: 07-Nov-2014 10:08:56, FileAttributes: A
3239	9:53:20.3828370	xnview.exe	5112	1900	CloseFile	C:\Utilities\XnView\AddOn\7z.dll	SUCCESS	
3240	9:53:20.3829840	xnview.exe	5112	1900	CreateFile	C:\Utilities\XnView\AddOn\7z.dll	SUCCESS	Desired Access: Read Data/List Directory, Execute/Traverse, Synchronize, Disposition: Open, Options: Synchronous IO Non-Alert, Non-Directory File, Attributes: n/a, ShareMode: Read, Delete, AllocationSize: n/a, OpenResult: Opened
3241	9:53:20.3830537	xnview.exe	5112	1900	CreateFileMapping	C:\Utilities\XnView\AddOn\7z.dll	FILE LOCKED WITH ONLY READERS	SyncType: SyncTypeCreateSection, PageProtection: 
3242	9:53:20.3831699	xnview.exe	5112	1900	CreateFileMapping	C:\Utilities\XnView\AddOn\7z.dll	SUCCESS	SyncType: SyncTypeOther
3243	9:53:20.3833157	xnview.exe	5112	1900	CloseFile	C:\Utilities\XnView\AddOn\7z.dll	SUCCESS	
Attachments
Test Archive.7z
(236.26 KiB) Downloaded 109 times
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31156
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by xnview » Mon Mar 16, 2015 1:27 pm

no problem with your archive, do you have Addon\7z.dll??
Pierre.

User avatar
iycgtptyarvg
Posts: 81
Joined: Wed Jan 24, 2007 3:59 pm
Location: The Netherlands

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by iycgtptyarvg » Mon Mar 16, 2015 3:06 pm

In my post I have my XnView install dir. You can download that to compare to your directory.
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.

User avatar
omniplex
Posts: 127
Joined: Thu Feb 10, 2011 1:52 pm
Location: Hamburg
Contact:

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by omniplex » Mon Mar 16, 2015 3:26 pm

iycgtptyarvg wrote:In my post I have my XnView install dir. You can download that to compare to your directory.
Done. Your 7-zip DLL 9.34 (1734 KB) is an old beta or alpha version, the actual version is 9.38 beta. All these versions right back to the last stable vintage 2011 version 9.20 do not work with XnView classic, you need the very old 56 KB version as found in a full XnView package (2.32 is out, just get this.)

User avatar
iycgtptyarvg
Posts: 81
Joined: Wed Jan 24, 2007 3:59 pm
Location: The Netherlands

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by iycgtptyarvg » Mon Mar 16, 2015 3:35 pm

I installed v2.32 over my XnView install, but it does NOT change the 7z.dll.

Could you please attach the correct dll?

Edit:
Ok, found an old 7z.dll (I installed XnView in a new directory).

It's still not working. I now see the files in the 7z archive, but XnView crashes when I try to show a picture. (see attachment).
This is really frustrating.
Attachments
XnView Crash.png
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31156
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by xnview » Tue Mar 17, 2015 2:13 pm

Pierre.

User avatar
iycgtptyarvg
Posts: 81
Joined: Wed Jan 24, 2007 3:59 pm
Location: The Netherlands

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by iycgtptyarvg » Tue Mar 17, 2015 5:04 pm

Same result:
Attachments
XnView Crash 2.png
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.

User avatar
omniplex
Posts: 127
Joined: Thu Feb 10, 2011 1:52 pm
Location: Hamburg
Contact:

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by omniplex » Wed Mar 18, 2015 1:41 pm

iycgtptyarvg wrote:Same result:
Works for me, wild guess: We both tried to be smart and replaced the 56 KB DLL by something that's fresher than 2006. Doesn't work, and at that point I simply ignored the issue. When you reverted your DLL to the 56 KB DLL it still didn't work, and Pierre posted an archive with even older sqx20 + UNACEV2 DLLs.

In those attempts of trying to be smart I had deleted both years ago, because I've never seen any ACE in this millennium, and I've never used SQX by the Speed Commander project. But maybe the old 7zip DLL needs the old sqx20 + UNACEV2 DLLs for its own initialisation, therefore I added both, tested your test archive, and it worked for me. :bugfixed:

Disclaimer: Actually I don't know what this SQX is, there is also a squish or squash format for static (read-only) file systems on Linux.

User avatar
iycgtptyarvg
Posts: 81
Joined: Wed Jan 24, 2007 3:59 pm
Location: The Netherlands

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by iycgtptyarvg » Wed Mar 18, 2015 3:00 pm

I found the problem. When I replaced my xnview.ini with the default installed xnview.ini it worked.
I then systematically found which setting(s) caused XnView to crash.

This is what is installed by XnView.ini by default:
[Start]
Filter0=639
Filter1=895
Filter2=589
Filter3=287

This is what I had:
[Start]
Filter0=289
Filter1=289
Filter2=0
Filter3=0

I have no idea what these settings are for, but they crashed XnView. Pierre, can you please check why the crashes occur?
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.

User avatar
iycgtptyarvg
Posts: 81
Joined: Wed Jan 24, 2007 3:59 pm
Location: The Netherlands

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by iycgtptyarvg » Wed Jan 20, 2016 10:40 pm

Update:
I installed Windows 10 x64 and installed XnView v2.35. Again archives fail :evil: :evil: :evil:

This time it has to do with the setting 'Browser/FilterBy'

Here are both ini files:
XnView settings files (good and bad).7z
XnView settings files (good and bad).7z
(5.71 KiB) Downloaded 94 times
My original (which fails):
[Browser]
FilterBy=0
To fix it (which succeeds):
[Browser]
FilterBy=5
Why is this the case? Is XnView confused by the fact that I had my filter set to 'images' while starting XnView with an archive?

Can someone please try both ini files and see whether they can reproduce the problem?
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31156
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by xnview » Fri Jan 22, 2016 10:22 am

you open an archive with XnView, and you have 'filter by image'?
Pierre.

User avatar
iycgtptyarvg
Posts: 81
Joined: Wed Jan 24, 2007 3:59 pm
Location: The Netherlands

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by iycgtptyarvg » Fri Jan 22, 2016 2:31 pm

I do 'Open with' XnView on an archive in Windows Explorer.
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.

User avatar
omniplex
Posts: 127
Joined: Thu Feb 10, 2011 1:52 pm
Location: Hamburg
Contact:

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by omniplex » Sat Apr 02, 2016 4:50 am

iycgtptyarvg wrote: This is what is installed by XnView.ini by default:
[Start]
Filter0=639
Filter1=895
Filter2=589
Filter3=287
ACK, I have the same values in an XnView.INI [Start] section for 2.35 on Windows 7 64-bits, Windows 2000, and in a XnViewPortable installation working under W2K and Windows 7. Radical idea, if something is or could be wrong with your XnView.INI rename it, and let XnView create a new INI.

I cannot tell at which point this requires admin rights, on Vista or later everything under C:\Program files\... or C:\Program files (x86)\XnView\... is write-protected (= XnView cannot really change its own INI, unless it was started with admin rights). But I removed this write protection on my Windows 7 box for XnView (and for lots of other stuff collected in SysInternals, e.g., NIRsoft tools wanting to create or modify CFG-files in their own directory, etc.)

I also cannot tell what happens if you configured XnView to use the registry instead of an INI-file, because I insist on an INI-file: In theory you could have a good INI trumped by bad values in the registry (or vice versa). Another radical idea: Test XnViewPortable, if that also fails under Windows 10 you are at least sure that it is not only an issue in your INI.

User avatar
iycgtptyarvg
Posts: 81
Joined: Wed Jan 24, 2007 3:59 pm
Location: The Netherlands

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by iycgtptyarvg » Sat Apr 02, 2016 6:39 am

Hi OmniPlex,

As you can read in my previous post http://newsgroup.xnview.com/viewtopic.p ... 71#p129788, I already did this. it still doesn't work.

Because there hasn't been any reaction/fix I switched to Faststone Image Viewer. http://faststone.org/FSViewerDetail.htm
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31156
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: [v2.24] Can't view picture when inside an archive

Post by xnview » Tue Apr 05, 2016 11:20 am

iycgtptyarvg wrote: Because there hasn't been any reaction/fix
Sorry but i'll check this problem
Pierre.

Post Reply