cr2 auto-correcting maybe solved

Discussions on NConvert - the command line tool for image conversion and manipulation

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
BabaG
Posts: 150
Joined: Sat Mar 03, 2007 6:41 am

cr2 auto-correcting maybe solved

Post by BabaG » Thu May 17, 2007 8:47 pm

am not at computer with most of my cr2 files but was able to run
a brief test. applying the '-raw_camerabalance' switch looks like
it produces a much more normal image. will try in batch tonight
to see if the auto-correct issue goes away with this switch.

no such luck with the cr2 size issues, though. tried the -high_res,
-size, and various other switches but the images always comes up
at exactly half the width and half the height.

BabaG

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33647
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: cr2 auto-correcting maybe solved

Post by xnview » Fri May 18, 2007 5:55 am

BabaG wrote:am not at computer with most of my cr2 files but was able to run
a brief test. applying the '-raw_camerabalance' switch looks like
it produces a much more normal image. will try in batch tonight
to see if the auto-correct issue goes away with this switch.

no such luck with the cr2 size issues, though. tried the -high_res,
-size, and various other switches but the images always comes up
at exactly half the width and half the height.

BabaG
With the CR2, you have always the problem???
Pierre.

BabaG
Posts: 150
Joined: Sat Mar 03, 2007 6:41 am

Post by BabaG » Fri May 18, 2007 3:21 pm

yes, always. even on different systems. the cr2 files are all
from the same canon 5d camera.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33647
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Post by xnview » Sat May 19, 2007 8:42 am

BabaG wrote:yes, always. even on different systems. the cr2 files are all
from the same canon 5d camera.
Could you post a file to test?
Pierre.

BabaG
Posts: 150
Joined: Sat Mar 03, 2007 6:41 am

Post by BabaG » Sat May 19, 2007 7:17 pm

how would you like the cr2 posted? files are large, something
like 10-15mb i think (again not at the system in question).
is there a specific address i could post? ftp site? i can do this
later today if i find out what you would like me to do.

in the auto-correcting matter, '-raw_camerabalance' has
definitely made the difference. including it in the script has
eliminated this problem. i still would view this as a bug, as
i don't think it should apply any corrections or compensations,
particularly to raw images, without being told to do so. as it
is now, raw cr2 images (and perhaps others, i haven't tried
any) are subjected to this manipulation by default unless the
'-raw_camerabalance' option is applied.

thanks for the attention,
BabaG
grlockwood
at
hotmail
dot
com


BabaG
Posts: 150
Joined: Sat Mar 03, 2007 6:41 am

Post by BabaG » Sun May 20, 2007 3:38 pm

thanks xntriq. very helpful. i posted a file last night.

BabaG

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33647
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Post by xnview » Mon May 21, 2007 7:52 am

BabaG wrote:thanks xntriq. very helpful. i posted a file last night.
Ok, i have it. If i use nconvert -out jpeg -high_res file.cr2, the result will be 4386x2920 pixels. Do you have that?
Pierre.

BabaG
Posts: 150
Joined: Sat Mar 03, 2007 6:41 am

Post by BabaG » Mon May 21, 2007 4:28 pm

no. my command is this:

nconvert -out $outformat -o $fname $tmp

this is being run in powershell.
$outformat = tga
$fname = test_00000.tga
$tmp = test_00000.cr2

have also tried:

nconvert -out $outformat -high_res -o $fname $tmp

even if i try your command exactly as you've stated it,
making a jpg, i get the same result.

i have also run this from cmd.exe with the same results.

cr2 dimensions = 4386x2920
tga dimensions = 2193x1460

nconvert = v4.78

thanks,
BabaG

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33647
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Post by xnview » Mon May 21, 2007 6:03 pm

BabaG wrote: nconvert = v4.78
You must use the 4.79 version
Pierre.

BabaG
Posts: 150
Joined: Sat Mar 03, 2007 6:41 am

Post by BabaG » Mon May 21, 2007 6:13 pm

ah. will try tonight when i get to the workstation. thanks.

BabaG

Post Reply