0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

*** Please report new bugs here! ***

Moderator: Dreamer

jwehren
Posts: 3
Joined: Fri Feb 12, 2016 10:45 pm

0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by jwehren » Fri Feb 12, 2016 10:52 pm

Hello,

it seems that the preview of MP4 is not working anymore in XnView MP 0.78. I am using Windows 10. Downgrading to XnView MP 0.76 solved the issue for me and now MP4 are viewable again in the internal Previewer. I am using the 64 bit version.With 0.78 nothing happens when selecting MP4 files. Other video files like wmv or avi seem to be working.

User avatar
B.Douille
Posts: 182
Joined: Sat Sep 09, 2006 9:25 pm
Location: Hte Savoie - France

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by B.Douille » Fri Feb 12, 2016 11:38 pm

Confirmed: .MP4 and .MOV files are not played since upgrade to v0.78. .WMV works fine.

I have 2 machines: One Win 10 /64 bits and another Windows 7 /32 bits and it's the same. I kept the same .ini file in order to ensure same settings.

Also it's not limited to the browser preview pane but in the view mode as well as in the full screen mode.
The player launches and just stop. Pressing the Play button, the video do not start.

Best regards,
DB
Daniel, promoting XnView since 2004 and now using MP only (Platform Windows 10 & Windows 7, both 64 bits)

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31598
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by xnview » Sat Feb 13, 2016 9:05 am

I've changed the way to use codec. In XnView MP 0.72, do you have preview?
With 0.78, other video formats play?
In XnView Classic, same problem?
Pierre.

jwehren
Posts: 3
Joined: Fri Feb 12, 2016 10:45 pm

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by jwehren » Sat Feb 13, 2016 10:55 am

Hi,
I just did a few tests with different versions, here are the results:
0.76 MP
mp4 OK
mov OK
3gp OK
wmv OK
avi NOK
0.78 MP (32 bit and 64 bit)
mp4 NOK
mov NOK
3gp NOK
wmv OK
avi NOK
0.72 MP(32 bit and 64 bit)
mp4 NOK
mov NOK
3gp NOK
wmv OK
avi NOK
2.35 Classic
mp4 NOK
mov NOK
3gp NOK
wmv OK
avi NOK
I am not sure about the avi test, because I would bet that I was able to play a file yesterday with both 0.76 and 0.78. Maybe a codec is now broken or s.th.
But so far it seems only 0.76 is able to play mp4.

Mixer
Posts: 166
Joined: Fri Aug 28, 2015 6:24 am

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by Mixer » Sat Feb 13, 2016 1:29 pm

On my Win 10 x64 XnView MP 0.78 plays MP4, at least those with AVC/AAC streams inside.

User avatar
B.Douille
Posts: 182
Joined: Sat Sep 09, 2006 9:25 pm
Location: Hte Savoie - France

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by B.Douille » Sat Feb 13, 2016 3:30 pm

I Aggree with Jwehren's view.

I would like to add some additional info. Both my Windows 10 /64 and my Windows 7 /32 are fresh installs. I mean I never installed any FFMPEG or si,ilar codec pack. This was a great improvement in recent versions of MP that the latest versions of QT relies on original Windows libraries.

For those who can play .MP4 or .MOV they check an tell if an additional codec pack is installed on their machine
Note: Some audio or video editors installs / includes such packs
Daniel, promoting XnView since 2004 and now using MP only (Platform Windows 10 & Windows 7, both 64 bits)

Mixer
Posts: 166
Joined: Fri Aug 28, 2015 6:24 am

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by Mixer » Sat Feb 13, 2016 4:24 pm

K-Lite Mega codec pack has brought LAV filters, ffdshow, Haali media splitter, everything else I don't remember, but XnView MP does not provide information which filters/splitters it is using, or I don't know where to look or which utility can tell me about filters loaded by application.

Update: judging by icons appearing in tray while XnView MP plays MP4, it is using LAV filters.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31598
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by xnview » Mon Feb 15, 2016 12:46 pm

you need codec pack like klite codec pack
Pierre.

User avatar
B.Douille
Posts: 182
Joined: Sat Sep 09, 2006 9:25 pm
Location: Hte Savoie - France

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by B.Douille » Tue Feb 16, 2016 7:17 am

Hi Pierre,

We had a very similar behaviour with the initial delivery of 0.75 and it was fixed later in 0.76. Since then we do not need anymore a Codec Pack.
Please, keep this easy-to-use model, that's for the majority of users who just want to download, try and use XnView MP out-of-the-box :)

At some point you mentionned
I've a reply from QT Team.

"In Qt 4.8 we use DirectShow as a multimedia backend while in Qt 5 the default backend is WMF (Windows Media Foundation)"

So XnViewMP doens't use anymore DirectShow codec. I'll try to build QT with Directshow codec support...
I found some topics related :

MP4 videos not shown in XnView after installing ffdshow http://newsgroup.xnview.com/viewtopic.p ... On#p128581

0.75 playing video http://newsgroup.xnview.com/viewtopic.p ... On#p128620
Daniel, promoting XnView since 2004 and now using MP only (Platform Windows 10 & Windows 7, both 64 bits)

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31598
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by xnview » Thu Feb 25, 2016 2:41 pm

B.Douille wrote: At some point you mentionned
I've a reply from QT Team.

"In Qt 4.8 we use DirectShow as a multimedia backend while in Qt 5 the default backend is WMF (Windows Media Foundation)"

So XnViewMP doens't use anymore DirectShow codec. I'll try to build QT with Directshow codec support...
i've changed in 0.78, so many users can't play their video files
Pierre.

User avatar
Sirio
Posts: 117
Joined: Tue Oct 13, 2015 3:22 pm

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by Sirio » Fri Mar 11, 2016 7:57 pm

I confirm: neither MP4, MOV, MTS are played on 0.78 64 bit on Win7.
But AVI, VOB, MPEG yes.
Sirio

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31598
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by xnview » Mon Mar 14, 2016 8:33 am

Sirio wrote:I confirm: neither MP4, MOV, MTS are played on 0.78 64 bit on Win7.
But AVI, VOB, MPEG yes.
do you have codec pack? quicktime?
Pierre.

User avatar
Sirio
Posts: 117
Joined: Tue Oct 13, 2015 3:22 pm

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by Sirio » Mon Mar 14, 2016 9:43 am

I have QuickTime installed and others codecs too, no codeckpack. The strange things, is that XnView (normal) read perfectly all videos, but not XnViewMP (in the same computer, obviously)
Sirio

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31598
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by xnview » Mon Mar 14, 2016 10:25 am

Sirio wrote:I have QuickTime installed and others codecs too, no codeckpack. The strange things, is that XnView (normal) read perfectly all videos, but not XnViewMP (in the same computer, obviously)
could you try XnViewMP 32bits?
Pierre.

User avatar
Sirio
Posts: 117
Joined: Tue Oct 13, 2015 3:22 pm

Re: 0.78 64 bit [WIN10]: MP4 Preview not working

Post by Sirio » Mon Mar 14, 2016 11:07 am

Same problem with the 32bit version.
Sirio

Post Reply