External programs not working in Linux

Ask for help and post your question on how to use XnView MP.

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
CrustyCurmudgeon
Posts: 6
Joined: Sun Aug 16, 2020 12:27 pm

External programs not working in Linux

Post by CrustyCurmudgeon »

I'm using XnView MP Linux Version 0.96.4 64bits (Jun 30 2020) under KDE Neon 20.04 focal (KDE 5.72.0 / Plasma 5.19.4). I'm seeing two major issues; one is a recent problem, the other is long-standing in every version of xnview linux I've ever used (several years now).

1. After updating from a previous version, the "Open With" external program assignments no longer work. They do not open any program now do they provide any feedback... just nuthin. I've removed and reprogrammed them with no joy. I've checked the config file and all seems to be in order, but nothing is working here.

2. The "Open with File Explorer" function has never worked in Linux. This has been true for me over many versions of xnview and several different distros.

QUESTIONS:

Are these known issues?
Will they ever be fixed?
Are there any work--arounds?

Thanks!
OS: KDE Neon 20.04 focal
Kernel: x86_64 Linux 5.4.0-47-generic
DE: KDE 5.74.0 / Plasma 5.19.5
CPU: AMD Ryzen 7 2700X Eight-Core @ 16x 3.7GHz
GPU: Radeon RX 570 Series
RAM: 32 GB
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33862
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: External programs not working in Linux

Post by xnview »

CrustyCurmudgeon wrote: Sun Aug 16, 2020 12:37 pm 1. After updating from a previous version, the "Open With" external program assignments no longer work. They do not open any program now do they provide any feedback... just nuthin. I've removed and reprogrammed them with no joy. I've checked the config file and all seems to be in order, but nothing is working here.
check terminal, perhaps a Qt version conflict
2. The "Open with File Explorer" function has never worked in Linux. This has been true for me over many versions of xnview and several different distros.
no problem here on ubuntu
Pierre.
CrustyCurmudgeon
Posts: 6
Joined: Sun Aug 16, 2020 12:27 pm

Re: External programs not working in Linux

Post by CrustyCurmudgeon »

xnview wrote: Mon Aug 17, 2020 7:49 am check terminal, perhaps a Qt version conflict
"check terminal" tells me absolutely nothing. "Qt version conflict" with what? How would I identify & resolve such a conflict?
no problem here on ubuntu
Def a problem on past ver. of Linux Mint, past & current vers. of KDE neon, and past vers. of a few other ubuntu/debian derivatives.
OS: KDE Neon 20.04 focal
Kernel: x86_64 Linux 5.4.0-47-generic
DE: KDE 5.74.0 / Plasma 5.19.5
CPU: AMD Ryzen 7 2700X Eight-Core @ 16x 3.7GHz
GPU: Radeon RX 570 Series
RAM: 32 GB
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33862
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: External programs not working in Linux

Post by xnview »

start XnView from a terminal, and check message when you start external app
Pierre.
CrustyCurmudgeon
Posts: 6
Joined: Sun Aug 16, 2020 12:27 pm

Re: External programs not working in Linux

Post by CrustyCurmudgeon »

xnview wrote: Thu Aug 20, 2020 7:23 am start XnView from a terminal, and check message when you start external app
That's a bit more helpful. I did just that and I did see a Qt error, referencing some "Qt version 5.14 not found" (I am running Qt 5.14.2). Neither the open with file explorer or open with external program worked.

I then checked for updates and saw a minor update available (0.96.4 >> 0.96.5) so I updated. Now, external programs are working as they did before. However, "open with file explorer" does not work. It shows the same error:

"kde-open5: /opt/XnView/lib/libQt5Core.so.5: version `Qt_5.14' not found (required by kde-open5)"
followed by several others referring to different files.

However, Qt 5.14.2 is currently installed. What is the problem here?
OS: KDE Neon 20.04 focal
Kernel: x86_64 Linux 5.4.0-47-generic
DE: KDE 5.74.0 / Plasma 5.19.5
CPU: AMD Ryzen 7 2700X Eight-Core @ 16x 3.7GHz
GPU: Radeon RX 570 Series
RAM: 32 GB
CrustyCurmudgeon
Posts: 6
Joined: Sun Aug 16, 2020 12:27 pm

Re: External programs not working in Linux

Post by CrustyCurmudgeon »

anything at all?
OS: KDE Neon 20.04 focal
Kernel: x86_64 Linux 5.4.0-47-generic
DE: KDE 5.74.0 / Plasma 5.19.5
CPU: AMD Ryzen 7 2700X Eight-Core @ 16x 3.7GHz
GPU: Radeon RX 570 Series
RAM: 32 GB
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33862
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: External programs not working in Linux

Post by xnview »

CrustyCurmudgeon wrote: Thu Aug 27, 2020 12:34 pm anything at all?
it seems that there is problem with paths for QT libs, XnView MP use QT 5.12
Pierre.
CrustyCurmudgeon
Posts: 6
Joined: Sun Aug 16, 2020 12:27 pm

Re: External programs not working in Linux

Post by CrustyCurmudgeon »

xnview wrote: Mon Aug 31, 2020 1:43 pm
CrustyCurmudgeon wrote: Thu Aug 27, 2020 12:34 pm anything at all?
it seems that there is problem with paths for QT libs, XnView MP use QT 5.12
Okay. So where might that "problem with paths for QT libs" exist? Considering that I'm using KDE as my primary desktop OS and it's pretty reliant on a functional QT foundation, I would suspect the problem is with XnViewMP Yes? No? Suggested troubleshooting steps or fix?
OS: KDE Neon 20.04 focal
Kernel: x86_64 Linux 5.4.0-47-generic
DE: KDE 5.74.0 / Plasma 5.19.5
CPU: AMD Ryzen 7 2700X Eight-Core @ 16x 3.7GHz
GPU: Radeon RX 570 Series
RAM: 32 GB
CrustyCurmudgeon
Posts: 6
Joined: Sun Aug 16, 2020 12:27 pm

Re: External programs not working in Linux

Post by CrustyCurmudgeon »

Just updated to Version 0.97.1 64bits (Oct 14 2020) and wanted to note that all "Open with" external programs are now functioning, including the "Open in file explorer" (be still, my beating heart!). That said, there seems to be an issue with the XnViewMP call the to the file explorer. In my case, it's Dolphin.
  1. When I already have Dolphin open on my desktop, the "Open in file explorer" in xnviewmp opens a new tab in the existing Dolphin session. It's perfect. HOWEVER,
  2. If I do not have an existing session of Dolphin running, I get a strange new dolphin window with no icons and an X11 icon in the window corner (as opposed to a normal Dolphin app icon). Also, there is no list of files, as if it were filtered, but it isn't. "Show hidden files" is enabled and there are files in the folder that should appear, but do not.
Here's a screenshot to show the issue:
dolphin-merge.jpg
OS: KDE Neon 20.04 focal
Kernel: x86_64 Linux 5.4.0-47-generic
DE: KDE 5.74.0 / Plasma 5.19.5
CPU: AMD Ryzen 7 2700X Eight-Core @ 16x 3.7GHz
GPU: Radeon RX 570 Series
RAM: 32 GB
Post Reply