ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Ask for help and post your question on how to use XnView MP.

Moderators: XnTriq, xnview

User avatar
Tschens
Posts: 38
Joined: Sat May 12, 2018 7:38 am

ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by Tschens »

Hello,
I just realized that XnView MP can open the *.ORF files from the new OM-System OM1 Camera (former Olympus). All other programs I tested so far except FastRawViewer cannot open them. Out of curiosity, I tested an old version from Nov 2019 - even that one can open the OM-1 ORF file. How can that be? This verison of the program us much older than the campera!
Tschens
Olympus OMD E-M1, BS Kinetics underwater housing, 2xSubtronic pro 160 flashes. Zuiko mFT lenses: 60 macro, 7-14, 8 mm fisheye, 12-100, PanaLeica 100-400.
My Homepage | My book at Amazon
User avatar
Tschens
Posts: 38
Joined: Sat May 12, 2018 7:38 am

Re: OM-System OM-1 supported!

Post by Tschens »

Another observation:
When I doubleklick on files from the OM-1 Camera, XnViews behavior differs from file to file: Some files are opened in its internal viewer which shows the picture correctly, other files are opened with the Windows standard program which gives an error message regarding compatibility. I tried to find any difference in these ORF files, but was not able to find one. The only one is the info in the status bar: The ones that open correctly in the internal viewer show more information such as resolution. However, in the exiftool info I can find the same resolution for all those files.
Any idea whats going on there?
Tschens
Olympus OMD E-M1, BS Kinetics underwater housing, 2xSubtronic pro 160 flashes. Zuiko mFT lenses: 60 macro, 7-14, 8 mm fisheye, 12-100, PanaLeica 100-400.
My Homepage | My book at Amazon
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37538
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: OM-System OM-1 supported!

Post by xnview »

please check with 1.0 beta?
Pierre.
User avatar
Tschens
Posts: 38
Joined: Sat May 12, 2018 7:38 am

Re: OM-System OM-1 supported!

Post by Tschens »

I am already working with current 1.00 beta 2.
Olympus OMD E-M1, BS Kinetics underwater housing, 2xSubtronic pro 160 flashes. Zuiko mFT lenses: 60 macro, 7-14, 8 mm fisheye, 12-100, PanaLeica 100-400.
My Homepage | My book at Amazon
User avatar
Tschens
Posts: 38
Joined: Sat May 12, 2018 7:38 am

Re: ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by Tschens »

Problem still there in beta3:
I just realized that when I define specific colors for the Olympus ORF files, some of the OM-1 ORF files are NOT shown in the color which are set in the options. See screenshot. Exactly these files are the ones that open in the windows standard program, the ones correctly colored open directly in XNViewMP.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Olympus OMD E-M1, BS Kinetics underwater housing, 2xSubtronic pro 160 flashes. Zuiko mFT lenses: 60 macro, 7-14, 8 mm fisheye, 12-100, PanaLeica 100-400.
My Homepage | My book at Amazon
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37538
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by xnview »

even with 'rebuild thumbnails' or 'update catalog from files'?
Pierre.
User avatar
Tschens
Posts: 38
Joined: Sat May 12, 2018 7:38 am

Re: ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by Tschens »

xnview wrote: Thu Apr 14, 2022 1:50 pm even with 'rebuild thumbnails' or 'update catalog from files'?
yes.
Olympus OMD E-M1, BS Kinetics underwater housing, 2xSubtronic pro 160 flashes. Zuiko mFT lenses: 60 macro, 7-14, 8 mm fisheye, 12-100, PanaLeica 100-400.
My Homepage | My book at Amazon
User avatar
Tschens
Posts: 38
Joined: Sat May 12, 2018 7:38 am

Re: ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by Tschens »

Update with more details: When I rebuild the thumbnails, the colors are correct. But as soon as I swith to another folder and then back, the wrong colors are back. Interestingly, exacltly those files who do not keep their colors have no "EXIF" marks at the bottom right of their thumbnails. See screenshot.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Olympus OMD E-M1, BS Kinetics underwater housing, 2xSubtronic pro 160 flashes. Zuiko mFT lenses: 60 macro, 7-14, 8 mm fisheye, 12-100, PanaLeica 100-400.
My Homepage | My book at Amazon
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37538
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by xnview »

try 'update catalog from files'?
Pierre.
User avatar
Tschens
Posts: 38
Joined: Sat May 12, 2018 7:38 am

Re: ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by Tschens »

I already tried everything without success. The pictures are all part of a high speed series, therefore they should not have lots of differences in their Metadata. I had a detailed look into the Exif data with ExiftoolGUI, the only differences (exept time, file size and other minor ones) is that in the "composite" group the metatags are in different orders. See below. Furthermore, the crazy file has no "EXIF" in the bottom right area of the thumbnail es described before, and it shows less information in the status bar - see attached screenshots.

Crazy files (color of filename jumps back to original when changing to another folder and back again):

---- Composite ----
Aperture : 10.0
Blue Balance : 1.835938
Image Size : 5220x3912
Megapixels : 20.4
Red Balance : 2.28125
Scale Factor To 35 mm Equivalent: 2.0
Shutter Speed : 1/1000
Create Date : 2022:03:27 13:24:11+01:00
Date/Time Original : 2022:03:27 13:24:11+01:00
Modify Date : 2022:03:27 13:24:11+01:00
Extender Status : Not attached
Circle Of Confusion : 0.015 mm
Depth Of Field : 1.26 m (0.48 - 1.74 m)
Field Of View : 64.4 deg (0.95 m)
Focal Length : 14.0 mm (35 mm equivalent: 28.0 mm)
Hyperfocal Distance : 1.31 m
Lens ID : Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4.0 IS Pro
Light Value : 13.6


Correct files: (color of filename stays the same):

---- Composite ----
Aperture : 10.0
Image Size : 5220x3912
Megapixels : 20.4
Shutter Speed : 1/1000
Create Date : 2022:03:27 13:24:11+01:00
Date/Time Original : 2022:03:27 13:24:11+01:00
Modify Date : 2022:03:27 13:24:11+01:00
Extender Status : Not attached
Blue Balance : 1.835938
Lens ID : Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4.0 IS Pro
Light Value : 13.6
Red Balance : 2.28125
Scale Factor To 35 mm Equivalent: 2.0
Circle Of Confusion : 0.015 mm
Depth Of Field : 1.96 m (0.52 - 2.48 m)
Field Of View : 64.5 deg (1.09 m)
Focal Length : 14.0 mm (35 mm equivalent: 28.0 mm)
Hyperfocal Distance : 1.31 m
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Olympus OMD E-M1, BS Kinetics underwater housing, 2xSubtronic pro 160 flashes. Zuiko mFT lenses: 60 macro, 7-14, 8 mm fisheye, 12-100, PanaLeica 100-400.
My Homepage | My book at Amazon
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37538
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by xnview »

could you send me file that can't be opened?
Pierre.
User avatar
Tschens
Posts: 38
Joined: Sat May 12, 2018 7:38 am

Re: ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by Tschens »

link removed

Here are the 2 files that behave differently. Both can be viewed in Xnview MP, but in a different way.
Last edited by Tschens on Wed Apr 20, 2022 9:21 am, edited 2 times in total.
Olympus OMD E-M1, BS Kinetics underwater housing, 2xSubtronic pro 160 flashes. Zuiko mFT lenses: 60 macro, 7-14, 8 mm fisheye, 12-100, PanaLeica 100-400.
My Homepage | My book at Amazon
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37538
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by xnview »

If i browse files with 0.99.7, then 1.00, there is no EXIF icon, it's normal, the .ORF are not recognized by 0.99.7. But if i select the 2 files, and 'View>Update catalog from files', all is ok after...
Pierre.
User avatar
Tschens
Posts: 38
Joined: Sat May 12, 2018 7:38 am

Re: ORF files of OM-System OM-1 camera supported!

Post by Tschens »

When I copy these files in a new directory, everything works as it should: color, EXIF logo and opening of the files behave identical! I am currently trying to find a way to "repair" the existing folder.

Edit: I removed the effected folders, optimized the database and moved them back. Now everything is fine.
Olympus OMD E-M1, BS Kinetics underwater housing, 2xSubtronic pro 160 flashes. Zuiko mFT lenses: 60 macro, 7-14, 8 mm fisheye, 12-100, PanaLeica 100-400.
My Homepage | My book at Amazon