Browsing thru folders very slow on network drives...

Bugs which have been reproduced by a second user or the developer, or features to do

Moderator: Dreamer

Post Reply
KingMatthew
Posts: 7
Joined: Tue Jul 16, 2019 2:30 pm

Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by KingMatthew »

Hi,

I've encounter a very annoying problem:
Every time i change the folder, i get a wait time ... more images, more wait time.
Just around 30-40sec for 200 images with approx. 500KB.

This happen:
- a yellowish indicator appear, which maybe 'scans' thru the images
- a progress bar showing up the whole procedure
xnviewmp.png
My XNViewMP Version: Version 0.93.1 64bits (Mar 6 2019)

And every time i change into a folder this happens, just also for visited folders.

This drive i operate is just a very slow network drive from my wireless router (~5MB/sec) and every unnecessary access slows down everything very strongly ... Where i can deactivate this 'stupid' behaviour?

And why in hell is this 'feature' still activated for network drives, why is this not automatic disabled for those drives?

PS: Sorry for my 'bad' english, i'm from Germany °°
Last edited by KingMatthew on Tue Jul 16, 2019 3:16 pm, edited 1 time in total.
KingMatthew
Posts: 7
Joined: Tue Jul 16, 2019 2:30 pm

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by KingMatthew »

Is this here a SUPPORT or not ... Did no one knows what crap are programmed in there?
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33916
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by xnview »

XnView read the header to identify image format
Pierre.
KingMatthew
Posts: 7
Joined: Tue Jul 16, 2019 2:30 pm

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by KingMatthew »

How to disable it, once and for all?
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33916
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by xnview »

KingMatthew wrote: Tue Jul 30, 2019 5:36 pm How to disable it, once and for all?
its needed
Pierre.
rcpinheiro
Posts: 6
Joined: Tue Dec 13, 2011 1:01 pm

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by rcpinheiro »

+1. This is a huge nuisance even when we have locally a folder with many hundreds of files.
I don't know why XnView needs to read file header because the thumbnails appear fine and the images are OK even when the counter is stuck in 1%.
KingMatthew
Posts: 7
Joined: Tue Jul 16, 2019 2:30 pm

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by KingMatthew »

I encountered that even ACDsee v3.1 has such an option for disabling header reads, but nowadays it is quite darn old and doesn't work flawlessly under Windows 10, not even in compatibility mode :(
acdsee31.png
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33916
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by xnview »

XnView needs to read header to update thumbnail labels for example
But during thumbnail process, you can't use XnView?
Pierre.
KingMatthew
Posts: 7
Joined: Tue Jul 16, 2019 2:30 pm

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by KingMatthew »

This header reading is indeed a background procedure but it slows down every image displaying while it's in progress, due (i guess) multiple readings on a very slow network drive.

Therefore this option should be disabled such to prevent this issue.

And nevertheless, it's annoying to see the yellow indicator marks running in every folder i switch every time and again and again....
KingMatthew
Posts: 7
Joined: Tue Jul 16, 2019 2:30 pm

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by KingMatthew »

PS: The problem is just more worse on a notebook ... the network drive i mentioned earlier is way slower over W-LAN with approx. 1MB/sec instead of 5MB/sec over LAN (i don't know why because the network drive is plugged into the wireless router which gives indeed all the LAN and W-LAN access at the same time)

But that is not in general the problem .... the problem is that still the old ACDSee Version runs fine with 1MB/sec but XNViewMP does not :!:
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33916
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by xnview »

ok, i'll add a setting
Pierre.
KingMatthew
Posts: 7
Joined: Tue Jul 16, 2019 2:30 pm

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by KingMatthew »

Well, I would be glad to see an upcoming version with an option as described.

Please make a note here when this version is ready. Thanks in advance.
ws200502
Posts: 2
Joined: Sat May 02, 2020 12:38 pm

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by ws200502 »

Hello Pierre,

Thanks for all the great work You did on XNViewMP.
I registered to support the request of king matthew, because I have a similar problem with the background scanning:

- I use XNViewMP to display TIFFs with embedded comments (configured the {comment} option in the settings for this)
- If there are many pictures in a folder, the scan takes a lot of time, on ALL drive types, not only on network drives.
- The scan seems to be interrupted and restarted whenever a new picture appears in the scanned directory.
- As a result, older pictures are scanned over and over, while new pictures sometimes may never be scanned and the embedded comment doesn't appear.
- Additionally, XNViewMP is 'laggy' all the time.

My proposal to solve this:
- Provide a switch to disable the automatic background scanning.
- If the switch is disabled, all necessary scanning operations could be done picture-wise, when a picture it is loaded for displaying.

Thanks again for Your effort.
ws200502
Posts: 2
Joined: Sat May 02, 2020 12:38 pm

Re: Browsing thru folders very slow on network drives...

Post by ws200502 »

Hello Pierre,

after spending some more time with my comment issue, i found something that helps a little:

Normally, i open xnviewmp from explorer with double-clicking a single picture in the long list. The comments are not shown, as described.

But following this procedure, the comment display seems to be OK:
- while only the picture is shown, additionally open the picture browser tab
- search the same picture again and open it via context menu 'open' function (Strg-O, not double click),
- then re-activate the information display via key 'I'

Now the comment for the selected picture and some of its successors (not predecessors) is shown.

It seems the background scan switches to the recently opened picture and continues its work along the file list from there
(maybe as long as no new pictures appear in the directory).

I can live with this for now. However, it would be nice if comments would be shown regardless how and when a picture is opened.

Thanks again for Your time.
Post Reply