XnConvert 1.8 - batch resize - bug?

XnConvert Multi Platform - Windows, MacOSX, Linux
Post Reply
mustbeit
Posts: 12
Joined: Mon Dec 29, 2014 11:31 pm

XnConvert 1.8 - batch resize - bug?

Post by mustbeit » Fri Oct 18, 2019 2:17 pm

What is wanted:
Batch reduced images height to 1080 pix, whether they are in portrait or landscape, but if their height is already 1080 or less, do nothing.


open XnConvert 1.8
1/ select an image having a height say of 1080 pix.

2/ In "Action" add "Resize" as filter, NO other active action
Select "Height" (Hauteur)
size 1080 (viz, the same height as the input image)
select "reduce only"(réduire seulement)

3/output
same folder, add _ as prefix.

4/ Execute.

Results:
Hashing input and output show different signature

Expected behaviour
output image must be identical to input, as only filter is resize and parameters exclude action.

Bug?

Thanks

P.S. At execution I get "The 'CPU Core" settings is disabled, can't be used with 'Ask' mode, or multipages, PDF files"

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33336
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: XnConvert 1.8 - batch resize - bug?

Post by xnview » Tue Nov 05, 2019 3:13 pm

the resize is not made, but file is written in the format, not copied. So for example with jpeg, you can have a re-compress
Pierre.

mustbeit
Posts: 12
Joined: Mon Dec 29, 2014 11:31 pm

Re: XnConvert 1.8 - batch resize - bug?

Post by mustbeit » Thu Jan 30, 2020 4:47 pm

I don't understand the answer.
If, in this example if I take a jpeg of 1080 height.
I would expect with the settings do nothing in that case.

Because
Suppose, I have 10 jpeg: 6 have a height > 1080 and 4 are of height 1080
I overwright the original jpeg with the reduced one.

Now if I batch select the 10 jpeg it ought to process only the 6 larger than 1080
In term of CPU & HDD it also also much faster, especially if one consider not 10 jpegs but hundreds.
Setting the resize to 1081, would do the job for the 4 of height of 1080, but the 6 others would be resized to 1081

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33336
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: XnConvert 1.8 - batch resize - bug?

Post by xnview » Tue Feb 04, 2020 10:18 am

it's a batch convert, output files are always written
Pierre.

cday
XnThusiast
Posts: 2429
Joined: Sun Apr 29, 2012 9:45 am
Location: Cheltenham, U.K.

Re: XnConvert 1.8 - batch resize - bug?

Post by cday » Tue Feb 04, 2020 11:15 am

xnview wrote:
Tue Feb 04, 2020 10:18 am
it's a batch convert, output files are always written
Currently all input files are opened and then resaved even if no actions are selected...

A request has been made to add a 'conditional conversion' option, in effect to 'only convert if a specified condition is satisfied' which would avoid resaving unchanged files, and also speed up conversion when processing a large number of files. :D

Post Reply