0.97.1 AVIF quantizer max value for alpha not saved/read correctly

Older bugs which are supposed to be fixed in 0.84. *** Please try to reproduce your bug and confirm the bug fix. ***

Moderator: Dreamer

Post Reply
LazyBumHorse
Posts: 1
Joined: Sat Nov 07, 2020 10:28 pm

0.97.1 AVIF quantizer max value for alpha not saved/read correctly

Post by LazyBumHorse »

XnView: MP 0.97.1 64bits
OS: Windows 64bit

To reproduce:
1. Go to Settings->Formats->Write->AVIF
2. Set Quantization for alpha to Min 16, Max 32
3. Observe AvifAlphaMin=16 and incorrectly AvifAlphaMax=16 being written to xnview.ini
4. Restart XnView
5. Observe the max value not being read correctly (seems to always be 0 or 63)

I also had it happen a few times that all values on the AVIF settings page were 0 after a restart, which may be a rare (unrelated?) UI initialization bug because the dialog under File->Save As->Options still showed the usual values.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 34940
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.97.1 AVIF quantizer max value for alpha not saved/read correctly

Post by xnview »

:bugconfirmed: Thanks to your detailed description I can reproduce the problem.
Pierre.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 34940
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.97.1 AVIF quantizer max value for alpha not saved/read correctly

Post by xnview »

This problem is supposed to be fixed in XnView MP 0.98.0. Please check and confirm the bug fix here.
Pierre.
wunage
Posts: 1
Joined: Wed Jan 06, 2021 1:39 pm

Re: 0.97.1 AVIF quantizer max value for alpha not saved/read correctly

Post by wunage »

I can set the settings to what i want, i always get an image with a few kilobytes. I used a 24 Megapixel image and some smaller images.
But Lossless works.

xnview.ini
AvifCodec=0
AvifFormat=0
AvifSpeed=5
AvifColorLossless=false
AvifColorMin=43
AvifColorMax=63
AvifAlphaLossless=true
AvifAlphaMin=63
AvifAlphaMax=30
Post Reply