1.0 beta #4 - "File can't be loaded" error inside archive

Bugs which have been reproduced by a second user or the developer, or features to do

Moderators: helmut, XnTriq, xnview, Dreamer

User avatar
mpy
Posts: 16
Joined: Thu May 29, 2014 3:31 pm

1.0 beta #4 - "File can't be loaded" error inside archive

Post by mpy »

If you try to open an image inside an archive with the "Viewer", you get the message "File can't be loaded!".

To reproduce:
1. Open an arbitrary zip file with images in XnViewMP
2. Use your mouse shortcut to switch to the "Viewer", e.g. middle-click

Expected behavior: File is displayed in the "Viewer".
Actual behavior: Error dialog says "File can't be loaded!"

This is a strange error; the behavior is as expected under these circumstances:
- when you try to open it via middle-click a second time
- when you open the "Viewer" by right-click -> "Open"
- when you have opened this image inside the archive before by right-click -> "Open"
- when you have opened this image inside the archive in "Fullscreen" before

If you leave the archive and re-enter it, the erroneous behavior occurs again.

Linux/Arch
XnView MP Linux
Version 1.0 64bits (Apr 25 2022)
Libformat version 7.110
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37889
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: 1.0 beta #4 - "File can't be loaded" error inside archive

Post by xnview »

i'm not able to reproduce, with double click or ENTER to go to 'Viewer', same problem?
Pierre.
User avatar
mpy
Posts: 16
Joined: Thu May 29, 2014 3:31 pm

Re: 1.0 beta #4 - "File can't be loaded" error inside archive

Post by mpy »

Sorry, I should have checked against the default config :|

With default config, i.e. if one changes from Browser to Viewer with either "Enter" or "double click", it works as expected.

But if I change only this setting

Image

I get this behavior when changing from Browser to Viewer using

- "Enter": works
- "double click": works
- "middle click": error
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37889
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: 1.0 beta #4 - "File can't be loaded" error inside archive

Post by xnview »

do you wait enough that preview is loaded?
Pierre.
User avatar
mpy
Posts: 16
Joined: Thu May 29, 2014 3:31 pm

Re: 1.0 beta #4 - "File can't be loaded" error inside archive

Post by mpy »

I think so, all thumbnails are loaded. To avoid any misunderstanding I attached a screen capture if you want to have a look.

What I do there:

1. XnViewMP 1.0 b4 alread has been started with default config.
2. Open ZIP file, open first image with double-left-click. WORKS.
3. Change settings so that middle click switches between Browser and Viewer.
4. Exit the ZIP file and reopen it.
5. Try to open the first image with middle-click. ERROR!
6. Acknowledge the error.
7. Try to open the first image with middle-click a second time. WORKS.
8. Go back (ESC), exit the ZIP file and reopen it.
9. Try to open the first image with middle-click. ERROR!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
mpy
Posts: 16
Joined: Thu May 29, 2014 3:31 pm

Re: 1.0 beta #4 - "File can't be loaded" error inside archive

Post by mpy »

Oh... now I see what you mean! The Preview is indeed blank when the error occurs... so, I have to do left-click on the image (then the preview is shown) and then the middle click is working! However, when not inside an archive (i.e. with regular image files) directly middle-clicking is working, even if the preview is blank. It's probably a special case, so maybe no release blocker?!
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 37889
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: 1.0 beta #4 - "File can't be loaded" error inside archive

Post by xnview »

:bugconfirmed: Thanks to your detailed description I can reproduce
Pierre.