Default layout not identifiable

Ideas for improvements and requests for new features in XnView MP

Moderators: helmut, XnTriq, xnview

User avatar
helmut
Moderator
Posts: 8678
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Default layout not identifiable

Post by helmut »

XnView MP offers a lot of configuration and settings. From what I can see, unexperienced users can ruin their configuration pretty easily and quickly. If possible, this should be avoided and if it does happen, users should have hints to get their configuration back on track. Below is a suggestion to turn this current disadvantage into an advantage for all users.

Current beviour:
In XnView MP 1.00 there are various layouts available (menu "View > Layout"). Currently it is not clear, which layout is the default layout.

Suggestion:
Default layout, i.e. the layout which is standard when starting XnView for the very first time, should be recognizable in the menus and choosable.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 38330
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: Default layout not identifiable

Post by xnview »

the default layout is not in View>Layout, the layouts here are predefined from Standard
Pierre.
User avatar
helmut
Moderator
Posts: 8678
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: Default layout not identifiable

Post by helmut »

xnview wrote: Thu Jul 21, 2022 12:47 pm the default layout is not in View>Layout, the layouts here are predefined from Standard
Right. But why is "Default layout" not in View > Layout? And why not just add it?
ggiumarra
Posts: 1
Joined: Tue Sep 27, 2022 12:02 am

Re: Default layout not identifiable

Post by ggiumarra »

I say amen 1000 times to the above comment "users can ruin their configuration pretty easily and quickly". Evidently I hit something on my keyboard accidentally and it changed my layout in XnView MP and I ended up spending over an hour, including uninstalling and re-installing the program (which did not help) before finally being able to restore what I had before, which was folders in the upper left, files of the selected folder in the upper left and the actual image in the bottom part of the window (it changed so that all I saw at the bottom were file attributes). It turns out what I had to do was go to the View menu and the Info panels sub-menu deselect the Histogram (whatever that is) option. How is that for intuitive?

I would just ask why it should be so easy to change the layout to begin with? And why make it so hard to restore the default?