0.96.4 verticals

*** Please report new bugs here! ***

Moderator: Dreamer

Post Reply
elfroggio
Posts: 60
Joined: Sat May 30, 2015 9:13 pm

0.96.4 verticals

Post by elfroggio » Mon Jul 20, 2020 6:46 pm

I use Rawtherapee 5.8 (linux/manjaro/kde) to "develop" my images.

I have a bunch of images, some are in the landscape mode and a few in the portrait/vertical mode. When I opened one of the vertical/portrait in Rawtherapee 5.8, xnviewmp created a second copy horizontal/landscape

Image

XnViewMP created 6 files with ".original":

elie-20200718-9297.raf
elie-20200718-9297.raf.original

elie-20200718-9299.raf
elie-20200718-9299.raf.original

elie-20200718-9300.raf
elie-20200718-9300.raf.original

elie-20200718-9301.raf
elie-20200718-9301.raf.original

elie-20200718-9302.raf
elie-20200718-9302.raf.original

elie-20200718-9303.raf
elie-20200718-9303.raf.original

The ones highlighted in blue. I didn't highlight them, this was done by XnViewMP 0.96.4. I use the xnview appimage.


How can I fix this?

Thanks

Code: Select all

$ inxi -Fxxxz
System:    Host: ethelbert Kernel: 5.4.52-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.1.0 
           Desktop: KDE Plasma 5.19.3 tk: Qt 5.15.0 wm: kwin_x11 dm: SDDM 
           Distro: Manjaro Linux 
Machine:   Type: Desktop Mobo: MSI model: 970A-G46 (MS-7693) v: 2.0 serial: <filter> 
           BIOS: American Megatrends v: 2.8 date: 01/08/2016 
CPU:       Topology: 8-Core model: AMD FX-8350 bits: 64 type: MCP arch: Bulldozer 
           L2 cache: 2048 KiB 
           flags: avx lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 64024 
           Speed: 3242 MHz min/max: 1400/4000 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 3242 
           2: 1987 3: 2953 4: 3358 5: 3570 6: 3920 7: 2183 8: 1903 
Graphics:  Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590] 
           vendor: Micro-Star MSI driver: amdgpu v: kernel bus ID: 01:00.0 
           chip ID: 1002:67df 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: amdgpu unloaded: modesetting 
           alternate: ati,fbdev,vesa compositor: kwin_x11 resolution: 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: 
           renderer: Radeon RX 570 Series (POLARIS10 DRM 3.35.0 5.4.52-1-MANJARO LLVM 10.0.0) 
           v: 4.6 Mesa 20.1.3 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: AMD SBx00 Azalia vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus ID: 00:14.2 chip ID: 1002:4383 
           Device-2: AMD Ellesmere HDMI Audio [Radeon RX 470/480 / 570/580/590] 
           vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1 
           chip ID: 1002:aaf0 
           Sound Server: ALSA v: k5.4.52-1-MANJARO 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
           vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel port: d000 bus ID: 04:00.0 
           chip ID: 10ec:8168 
           IF: enp4s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 5.46 TiB used: 2.10 TiB (38.4%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD30EFRX-68EUZN0 size: 2.73 TiB 
           speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm serial: <filter> rev: 0A82 scheme: GPT 
           ID-2: /dev/sdb vendor: Western Digital model: WD30EFRX-68EUZN0 size: 2.73 TiB 
           speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm serial: <filter> rev: 0A82 scheme: GPT 
Partition: ID-1: / size: 491.15 GiB used: 30.79 GiB (6.3%) fs: ext4 dev: /dev/sda2 
           ID-2: /boot size: 999.7 MiB used: 98.5 MiB (9.9%) fs: vfat dev: /dev/sda1 
           ID-3: /home size: 2.19 TiB used: 535.40 GiB (23.9%) fs: ext4 dev: /dev/sda3 
           ID-4: swap-1 size: 13.67 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda4 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 28.1 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 40 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 1002 
Info:      Processes: 229 Uptime: 45m Memory: 11.65 GiB used: 6.05 GiB (51.9%) Init: systemd 
           v: 245 Compilers: gcc: 10.1.0 Shell: bash v: 5.0.18 running in: konsole 
           inxi: 3.0.37 

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33636
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.96.4 verticals

Post by xnview » Tue Jul 21, 2020 11:49 am

you have use rotate in XnView MP right?
Pierre.

elfroggio
Posts: 60
Joined: Sat May 30, 2015 9:13 pm

Re: 0.96.4 verticals

Post by elfroggio » Wed Jul 22, 2020 2:11 pm

xnview wrote:
Tue Jul 21, 2020 11:49 am
you have use rotate in XnView MP right?
No!

XnviewMP was open (on my left monitor). I opened Rawtherapee (on my right monitor) and selected one (only one) of these images in Rawtherapee 5.8 to edit. As soon as RT started the edit, XnviewMp created the second set.

I didn't use XnViewMP to open RT.

Thanks

Syv

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33636
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.96.4 verticals

Post by xnview » Wed Jul 22, 2020 3:43 pm

if you don't open XnView MP no file created?
Pierre.

elfroggio
Posts: 60
Joined: Sat May 30, 2015 9:13 pm

Re: 0.96.4 verticals

Post by elfroggio » Wed Jul 22, 2020 8:47 pm

xnview wrote:
Wed Jul 22, 2020 3:43 pm
if you don't open XnView MP no file created?
No, never.

That's why instead of going through the general support board/group, I came to the bug board/group.

Thanks

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33636
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.96.4 verticals

Post by xnview » Thu Jul 23, 2020 6:17 am

the .original files are not created by XnViewMP if you don't use rotate or metadata edit, are you sure that RawTherapee dont create these files
Pierre.

elfroggio
Posts: 60
Joined: Sat May 30, 2015 9:13 pm

Re: 0.96.4 verticals

Post by elfroggio » Thu Jul 23, 2020 1:54 pm

xnview wrote:
Thu Jul 23, 2020 6:17 am
the .original files are not created by XnViewMP if you don't use rotate or metadata edit, are you sure that RawTherapee dont create these files
Yes, I'm sure that it wasn't Rawtherapee. I have been using it for almost 2 years and it never created ".original" files.

BUT, I did enter/change some of the IPTC. Are you saysing that XNViewMP changed the raw file? Isn't it supposed to write these to the XMP sidecar?

I never want to modify the actual raw file.

Thanks

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33636
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.96.4 verticals

Post by xnview » Fri Jul 24, 2020 6:43 am

you have used 'Edit IPTC' on RAW?
Pierre.

elfroggio
Posts: 60
Joined: Sat May 30, 2015 9:13 pm

Re: 0.96.4 verticals

Post by elfroggio » Fri Jul 24, 2020 2:27 pm

xnview wrote:
Fri Jul 24, 2020 6:43 am
you have used 'Edit IPTC' on RAW?
I don't know :shock:

I did set some IPTC, but I was expecting to add it to the sidecar, never the raw.

Tools > metadata > edit iptc/xmp

How to just save to the sidecar? I don't want to modify the raws ever.

I have a whole bunch of tags to do....

Thanks

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33636
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.96.4 verticals

Post by xnview » Mon Jul 27, 2020 8:41 am

currently there is a little issue, IPTC dialog always modify the file not the sidecar
Pierre.

elfroggio
Posts: 60
Joined: Sat May 30, 2015 9:13 pm

Re: 0.96.4 verticals

Post by elfroggio » Tue Jul 28, 2020 2:46 pm

xnview wrote:
Mon Jul 27, 2020 8:41 am
currently there is a little issue, IPTC dialog always modify the file not the sidecar
Thanks.

Has a bug been filled? To get it fixed in a near future/version?

Thank you

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33636
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.96.4 verticals

Post by xnview » Wed Jul 29, 2020 7:19 am

elfroggio wrote:
Tue Jul 28, 2020 2:46 pm
Has a bug been filled? To get it fixed in a near future/version?
yes
Pierre.

elfroggio
Posts: 60
Joined: Sat May 30, 2015 9:13 pm

Re: 0.96.4 verticals

Post by elfroggio » Thu Jul 30, 2020 12:40 am

xnview wrote:
Wed Jul 29, 2020 7:19 am
elfroggio wrote:
Tue Jul 28, 2020 2:46 pm
Has a bug been filled? To get it fixed in a near future/version?
yes
Thank you

Post Reply