Layer Editing Images

Ask for help and post your question on how to use XnView Classic.

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
VuDu
Posts: 179
Joined: Sat Mar 20, 2004 8:27 pm
Location: Estarreja, Portugal

Layer Editing Images

Post by VuDu »

Hi there,
this is half a sugestion, half a question.

I think it'd be very usefull to: if pressing the Shift key while making a selection on a image, the selection would grow/shrink with proportional width/height.

The question is: if i make a selection then use "Copy" and then "Paste" it'll paste the selection on an on-top layer(?) on the top-left corner like expected, but the problem is that i can't move that pasted selection. That makes it kind of useless, right?

Unless there's something i'm missing :?

take care :D
Image
Ad decus et ad libertatem nati sumus
Aut haec teneamus aut cum dignitate moriamur
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 34093
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Layer Editing Images

Post by xnview »

|VooDoo| wrote: this is half a sugestion, half a question.

I think it'd be very usefull to: if pressing the Shift key while making a selection on a image, the selection would grow/shrink with proportional width/height.
Ok
The question is: if i make a selection then use "Copy" and then "Paste" it'll paste the selection on an on-top layer(?) on the top-left corner like expected, but the problem is that i can't move that pasted selection. That makes it kind of useless, right?
Make your selection, copy it, make another selection, and paste it
Pierre.
User avatar
helmut
Posts: 8219
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: Layer Editing Images

Post by helmut »

|VooDoo| wrote:this is half a sugestion, half a question.

I think it'd be very usefull to: if pressing the Shift key while making a selection on a image, the selection would grow/shrink with proportional width/height.
Think that would be a useful feature.
|VooDoo| wrote:The question is: if i make a selection then use "Copy" and then "Paste" it'll paste the selection on an on-top layer(?) on the top-left corner like expected, but the problem is that i can't move that pasted selection. That makes it kind of useless, right?
Think you have to copy the selection (Ctrl+V), then move the selection and then paste into the selected area. You can move the selection by pressing Ctrl and then dragging the selection.

(The way Pierre describes above will work, too, but it is likely that you get a streched and distorted content since the pasted content will be stretched to the selection's size.)
VuDu
Posts: 179
Joined: Sat Mar 20, 2004 8:27 pm
Location: Estarreja, Portugal

Post by VuDu »

Thanks for the quick support!!!

Your description worked as expected, but I'd like to know if it's possible (or may/will be possible) to move that pasted area around. I know that you don't want to turn XnView into Photoshop ;) but I'd love to see featured a minimal layer support so that we could play a bit more with Copy/Paste selections. :D

Another few tiny things (maybe worth splitting into another topic?):
- I noticed my "Set Selection ratio/size" -> "Custom" are greyed out, why is that?
- Is it possible to change the font face of the information in View mode ("I" key), since all the other properties seem to follow the full screen options.
- Could it be added a shadow/glow/stroke/(whatever...) effect to the Information because the opaque background covers a lot of important Image space. It should work like movies' subtitles with transparent background or simple shadow, outer glow or small stroke.



Salutations and Grüße for Pierre and Helmut. Keep the astonishing work! :mrgreen: :mrgreen:
Image
Ad decus et ad libertatem nati sumus
Aut haec teneamus aut cum dignitate moriamur
User avatar
helmut
Posts: 8219
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Post by helmut »

|VooDoo| wrote:Your description worked as expected, but I'd like to know if it's possible (or may/will be possible) to move that pasted area around. I know that you don't want to turn XnView into Photoshop ;) but I'd love to see featured a minimal layer support so that we could play a bit more with Copy/Paste selections.
The editing is pretty limited that's true.
|VooDoo| wrote:Another few tiny things (maybe worth splitting into another topic?):
Definetely, but too late, now. ;-)
|VooDoo| wrote:- I noticed my "Set Selection ratio/size" -> "Custom" are greyed out, why is that?
You can make a selection and save its ratio as custom using "Edit > Save selection as Custom". From then on, you can use your custom selection.
|VooDoo| wrote:- Is it possible to change the font face of the information in View mode ("I" key), since all the other properties seem to follow the full screen options.
Right, all options in "Show information" affect both view mode and fullscreen mode, which means that the current tab "Fullscreen" is wrong. For some reason (bug) the Font does not change. I think the "Show information" should move to a common tab and Font face should surely affect both view and fullscreen mode.
|VooDoo| wrote:- Could it be added a shadow/glow/stroke/(whatever...) effect to the Information because the opaque background covers a lot of important Image space. It should work like movies' subtitles with transparent background or simple shadow, outer glow or small stroke.
Right, again. Disabling the background in "Show information" will make reading the text hard in some cases. Using the background will cover a lot of image space. Options like in "Image > Add text..." would make this perfect:
- Text colour
- Opacity
- Outline

(A good default setting and no options would be also o.k., having option will surely please even more people.)
Salutations and Grüße for Pierre and Helmut. Keep the astonishing work! :mrgreen: :mrgreen:
Thank you - hope all is o.k. on your side. We have to mail, again... ;-)
VuDu
Posts: 179
Joined: Sat Mar 20, 2004 8:27 pm
Location: Estarreja, Portugal

Post by VuDu »

hehe thanks ;) I'm looking anxiously foward to Pierre's reply.
I'm happy to know that my suggestions have you support ;)

Now I'm using a gmail account, the last one got flooded with spam :( and know that you mention it, I realized I didn't replyed to the email you sent me on my b-day, so rude from me... I'm very sorry :(
Image
Ad decus et ad libertatem nati sumus
Aut haec teneamus aut cum dignitate moriamur
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 34093
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Post by xnview »

helmut wrote:
|VooDoo| wrote:- Is it possible to change the font face of the information in View mode ("I" key), since all the other properties seem to follow the full screen options.
Right, all options in "Show information" affect both view mode and fullscreen mode, which means that the current tab "Fullscreen" is wrong. For some reason (bug) the Font does not change. I think the "Show information" should move to a common tab and Font face should surely affect both view and fullscreen mode.
When using "show info", the font is not changed????
Pierre.
User avatar
herr_k.
Posts: 187
Joined: Fri Jan 06, 2006 6:11 pm

Re: Layer Editing Images

Post by herr_k. »

helmut wrote:
|VooDoo| wrote:The question is: if i make a selection then use "Copy" and then "Paste" it'll paste the selection on an on-top layer(?) on the top-left corner like expected, but the problem is that i can't move that pasted selection. That makes it kind of useless, right?
Think you have to copy the selection (Ctrl+V), then move the selection and then paste into the selected area. You can move the selection by pressing Ctrl and then dragging the selection.

(The way Pierre describes above will work, too, but it is likely that you get a streched and distorted content since the pasted content will be stretched to the selection's size.)
it works when using one picture.
but i am often copying something from one picture to another.
it would be great if one could move the selection after pasting it!
when i paste from one picture to another its impossible to paste it with the original proportions (like helmut said it stretched to the selection size), and also i never want to paste it to the upper left corner ;).
Post Reply