1.93.6B1 - Vista - Clipboard corruption issue

Bugs found in XnView Classic. Please report only one bug per topic!

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
User avatar
JohnFredC
XnThusiast
Posts: 2010
Joined: Wed Mar 17, 2004 8:33 pm
Location: Sarasota Florida

1.93.6B1 - Vista - Clipboard corruption issue

Post by JohnFredC » Thu Apr 17, 2008 1:35 pm

- View an image
- Draw a selection rectangle
- Edit->Copy
- Edit->Import clipboard

New image (from clipboard) is corrupted.

Pasting into Windows paint shows the same result.

OTOH, importing a clipboard from Paint -> XnView is correct.

I conclude that XnView has captured the clipboard data incorrectly.
John

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31119
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 1.93.6B1 - Vista - Clipboard corruption issue

Post by xnview » Thu Apr 17, 2008 2:13 pm

Right
Pierre.

User avatar
Clo
XnThusiast
Posts: 4441
Joined: Sun Oct 17, 2004 4:57 am
Location: Bordeaux, France
Contact:

XP-Pro too !

Post by Clo » Thu Apr 17, 2008 7:09 pm

:arrow: Pierre

:) Hello !

• I've the same kind of issue with XP-Pro SP1 : Pasting the contain of the clipboard
(a part of an image copied in XnView) I get a pulp of colours like below :

ImageImage

Note : the real image isn't @ the same scale, but it was I copied in a 24 BPP BMP, and pasted on another in GFIE from that.

:mrgreen: KR
Claude
Clo
Old user ON SELECTIVE STRIKE till further notice

User avatar
Clo
XnThusiast
Posts: 4441
Joined: Sun Oct 17, 2004 4:57 am
Location: Bordeaux, France
Contact:

Worse !

Post by Clo » Thu Apr 17, 2008 8:21 pm

:arrow: Pierre

• Testing that further, I get a system error message telling that the memory can't be "written", then XnView closes.

But the copy is done, and pasted in MS-Paint, leads to that's shown below :

ImageImage

- Hoping you can fix up that, waiting for, I ought downgrade to 1.93.4 which worked OK
(except the 32 BPP copy, but it's not fixed either…).

:mrgreen: KR
Claude
Clo
Old user ON SELECTIVE STRIKE till further notice

User avatar
ouistiti
Posts: 353
Joined: Mon Oct 25, 2004 7:28 pm
Location: Belgique
Contact:

Post by ouistiti » Thu Apr 17, 2008 8:32 pm

:arrow: Pierre

Same as Clo

I can confirm the serious bug. I got three corrupted images pasting in PaintShopPro 9 , XnView and mS-Word, also two system error messages.
Here it first tells that the memory "0x85..." can't be "read"…
Then a second message that the memory "0x85..." can't be "written"…
Then XnView closes.

I use WinXP Pro SP2

Paul
L'important n'est pas de convaincre, mais de donner à réfléchir.
The important thing is not to convince, but to incite to think.

1,77245385090552...

User avatar
Clo
XnThusiast
Posts: 4441
Joined: Sun Oct 17, 2004 4:57 am
Location: Bordeaux, France
Contact:

OUF !

Post by Clo » Mon Apr 21, 2008 6:55 pm

:arrow: Pierre

:) Good evening,

• Seems fixed in the ß-2. Thank you !

:mrgreen: kR
Claude
Clo
Old user ON SELECTIVE STRIKE till further notice

User avatar
helmut
Posts: 8153
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Post by helmut » Mon Apr 21, 2008 7:56 pm

Yes, fixed. Good that you've found this severe problem, John! :-)

User avatar
Clo
XnThusiast
Posts: 4441
Joined: Sun Oct 17, 2004 4:57 am
Location: Bordeaux, France
Contact:

One more that remains…

Post by Clo » Tue Apr 22, 2008 4:26 am

:arrow: Pierre

:) Good morning !

• Unfortunately, I ought put a damper on the previous report, because there is a big remaining  :bug:
with the 32 BPP “Copy¦Paste” function in ß-2 :

ImageImage

• On the image above, one can see that :
1. The transparency is not rendered, the transparent part is black
2. Worse, the image is broken, hence when pasted in another soft like shown, the part on the right side
of the dashed black line I added might be at the left end, at the point of the red arrow…:(
Note :  The grid, the selection and the chequered pattern belong to GFIE.
• To reproduce :
  1. Copy an entire motif on any 32 BPP PNG,
  2. Paste it on a *.png 32 BPP in an image editor supporting that format,
    i.e. GreenFish Icon Editor Pro (up to 1024×1024 at least…)
• We had already a similar bug in an old version that I reported IN THAT THREAD

:mrgreen: KR
Claude
Clo
Old user ON SELECTIVE STRIKE till further notice

User avatar
ouistiti
Posts: 353
Joined: Mon Oct 25, 2004 7:28 pm
Location: Belgique
Contact:

Post by ouistiti » Tue Apr 22, 2008 9:49 pm

:arrow: Clo

I can reproduce the lack of transparency, but not the split image here.

- I use a 32 BPP screen definition, and that doesn't change when switching to 16 BPP during the Win session. :?:

Friendly

Paul
L'important n'est pas de convaincre, mais de donner à réfléchir.
The important thing is not to convince, but to incite to think.

1,77245385090552...

User avatar
Clo
XnThusiast
Posts: 4441
Joined: Sun Oct 17, 2004 4:57 am
Location: Bordeaux, France
Contact:

Like in the French thread…

Post by Clo » Tue Apr 22, 2008 9:59 pm

:arrow: Ouistiti

:) Hello Paul !

• Well, like it's reported in the linked French thread, you must boot the PC having the 16 BPP definition
already set in the previous Win session.

• Here, it's always configured as 16 BPP at shut down, thus it's in the right test status when starting…

- If you switch to 16 BPP while the PC booted with 32 BPP, the split image bug can't be reproduced, it seems.

:mrgreen: Friendly,
Claude
Clo
Old user ON SELECTIVE STRIKE till further notice

Post Reply