[v2.22] Select Twain Source

Ask for help and post your question on how to use XnView Classic.

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
User avatar
Adama
Posts: 6
Joined: Sat Apr 12, 2014 5:59 pm

[v2.22] Select Twain Source

Post by Adama » Sat Apr 12, 2014 6:02 pm

Hello all,

I have had the same problem with a Canon LiDE-110. Newest Driver (17.0.4) didn't appear any longer in menu after updating from version 2.20 to 2.22.

Going back to 2.20 corrects the problem for me.

Regards
Adama
Best regards
Ingo

"God be between you and harm in all the empty places where you must walk." B5
"All of this has happened before and all of it will happen again" BSG

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33619
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Scanner is working, but no longer in "Select Twain Sourc

Post by xnview » Mon Apr 14, 2014 11:28 am

Adama wrote: I have had the same problem with a Canon LiDE-110. Newest Driver (17.0.4) didn't appear any longer in menu after updating from version 2.20 to 2.22.
If you reisntall 2.22, you have no more it???
Pierre.

User avatar
Adama
Posts: 6
Joined: Sat Apr 12, 2014 5:59 pm

Re: Scanner is working, but no longer in "Select Twain Sourc

Post by Adama » Mon Apr 14, 2014 8:14 pm

Hi Pierre,

that's correct. The moment, I install 2.22 the Canon driver is no longer choosable in the twain sources, only the driver from Windows.

If I'm going back to 2.20 the driver is to seen again.
Best regards
Ingo

"God be between you and harm in all the empty places where you must walk." B5
"All of this has happened before and all of it will happen again" BSG

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33619
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Scanner is working, but no longer in "Select Twain Sourc

Post by xnview » Tue Apr 15, 2014 2:58 pm

which driver do you use? Which windows version?
Pierre.

User avatar
Adama
Posts: 6
Joined: Sat Apr 12, 2014 5:59 pm

Re: Scanner is working, but no longer in "Select Twain Sourc

Post by Adama » Tue Apr 15, 2014 6:06 pm

Hi Pierre,

I'm using Windows 8.1 Update 1, the "Windows driver" is the original WIA driver installed by Windows (see wia.png) with limited options.

The driver I'm missing after installing 2.22 in the twain sources is the Scangear driver from Canon (see scangear.png) which is version 17.0.4.

Regards
Ingo
Attachments
scangear.png
Scangear driver Canon
wia.png
Windows 8.1 WIA driver
wia.png (13.99 KiB) Viewed 2666 times
Best regards
Ingo

"God be between you and harm in all the empty places where you must walk." B5
"All of this has happened before and all of it will happen again" BSG

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33619
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Scanner is working, but no longer in "Select Twain Sourc

Post by xnview » Wed Apr 16, 2014 7:38 am

do you have a link to download it?
Pierre.

User avatar
Adama
Posts: 6
Joined: Sat Apr 12, 2014 5:59 pm

Re: Scanner is working, but no longer in "Select Twain Sourc

Post by Adama » Wed Apr 16, 2014 9:21 pm

Hello Pierre,

try this one, but I don't know if it's working without the scanner: http://www.canon.de/Support/Consumer_Pr ... e=download
Best regards
Ingo

"God be between you and harm in all the empty places where you must walk." B5
"All of this has happened before and all of it will happen again" BSG

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33619
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Scanner is working, but no longer in "Select Twain Sourc

Post by xnview » Fri Apr 18, 2014 7:33 am

yes right, i can't install it :(
Could you try XnViewMP x32bits, and tell if you have it in twain sources?
Pierre.

User avatar
Adama
Posts: 6
Joined: Sat Apr 12, 2014 5:59 pm

Re: Scanner is working, but no longer in "Select Twain Sourc

Post by Adama » Fri Apr 18, 2014 4:14 pm

Hello Pierre,

just tried it: Both entries are shown in XNViewMP 32 Bit. Scangear works without problems.
Best regards
Ingo

"God be between you and harm in all the empty places where you must walk." B5
"All of this has happened before and all of it will happen again" BSG

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33619
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: Scanner is working, but no longer in "Select Twain Sourc

Post by xnview » Tue Apr 22, 2014 11:45 am

Really? very strange...
Pierre.

User avatar
Adama
Posts: 6
Joined: Sat Apr 12, 2014 5:59 pm

Re: Scanner is working, but no longer in "Select Twain Sourc

Post by Adama » Fri Apr 25, 2014 3:04 pm

Hi Pierre,

I think I've got the hint to the problem: The same time I've installed XNView classic 2.22 I have also installed XNViewMP 64bit for testing. After this I've had the problem.

I have tested Classic 2.22 again (now with parallel installed XNViewMP 32bit) and now there is no problem with choosing the Scangear driver from Canon.
Best regards
Ingo

"God be between you and harm in all the empty places where you must walk." B5
"All of this has happened before and all of it will happen again" BSG

Peter J.
Posts: 2
Joined: Tue May 06, 2014 1:03 am

Re: [v2.22] Select Twain Source

Post by Peter J. » Tue May 06, 2014 1:48 am

SOLVED!
I had exactly the same problem with a Canon LiDE 110 scanner and latest drivers from Canon (ScanGear 17.0.4).
On a brand new Windows 8.1, it worked for several days. Then suddenly it stopped working, only the crappy WIA driver was available as twain source.
I was searching on google for hours and days, but I couldn't find any answers on this problem.
At first, I blamed it on the scanner drivers, second I blamed the USB drivers, third I blamed the XnView (tried older versions with no luck). But no one was to blame. Except for WINDOWS 8.1 itself!!
I was real close into changing back to a windows 7 system installation, when I found out what the problem was:
The solution was simple; I just had to run the latest version of XnView as an ADMINISTRATOR (right click xnview icon and choose Run as administrator) and the Canon ScanGear driver showed up!

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 33619
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: [v2.22] Select Twain Source

Post by xnview » Tue May 06, 2014 8:10 am

Peter J. wrote:The solution was simple; I just had to run the latest version of XnView as an ADMINISTRATOR (right click xnview icon and choose Run as administrator) and the Canon ScanGear driver showed up!
Really very strange... Same problem with XnView 2.10?
Pierre.

Peter J.
Posts: 2
Joined: Tue May 06, 2014 1:03 am

Re: [v2.22] Select Twain Source

Post by Peter J. » Tue May 06, 2014 1:55 pm

Well, Pierre. Not strange. More a microsoft windows 8.1 issue. Feels like all new extreme system protections in win 8.1 developed by MS is more or less redundant and worthless for the common home user.
"Locking the door to my home from outside and throw away the key, just to be on the safe side"-strategy.

It doesn't matter if I install xnview 2.10 or earlier versions, still the same result: run it as administrator is the only way to make it work.
If not, you can only see this in the "Select Twain source" dialog box:
WIA-CanoScan LiDE 110 1.0 (32-32)

But if you run as administrator, you see this:
CanoScan LiDE 110 17.0 (32-32)
WIA-CanoScan LiDE 110 1.0 (32-32)

And as Adama stated before, the ScanGear 17.0 driver from Canon is the wanted one, WIA driver is useless.

Instead of right click and choose "Run as administrator" every time, there is a way to change it permanently by going to the exe file properties and check the "Run this program as an administrator" in the compatibility tab.
Look at the attached Picture.
xnview-properties.jpg
xnview-properties.jpg (30.01 KiB) Viewed 2523 times

Post Reply