BUG: Image transparency display is not consistent...

Ask for help and post your question on how to use XnView Classic.

Moderators: XnTriq, xnview

Post Reply
ghost zero
Posts: 348
Joined: Mon Feb 05, 2007 8:26 pm

BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by ghost zero » Fri Jun 13, 2014 3:02 am

BUG: Image transparency display is not consistent. Example: This logo's background is transparent...

http://s27.postimg.org/p7h058in7/logo.png

...but in XnView, the transparency is displayed only for thumbnail--not for preview or image view. Can this be fixed to be consistent so that transparency is either always displayed or not?

XnView 2.22

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31724
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by xnview » Fri Jun 13, 2014 7:18 am

do you have 'use alpha channel'?
Pierre.

ghost zero
Posts: 348
Joined: Mon Feb 05, 2007 8:26 pm

Re: BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by ghost zero » Fri Jun 13, 2014 8:50 am

where do i find the setting 'use alpha channel' ?

cday
XnThusiast
Posts: 2152
Joined: Sun Apr 29, 2012 9:45 am
Location: Cheltenham, U.K.

Re: BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by cday » Fri Jun 13, 2014 9:10 am

ghost zero wrote:where do i find the setting 'use alpha channel' ?
There's a setting: Tools > Options > General > Operations -- Ignore alpha channel

So I guess that should be unchecked...

ghost zero
Posts: 348
Joined: Mon Feb 05, 2007 8:26 pm

Re: BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by ghost zero » Fri Jun 13, 2014 9:31 am

i do currently have that unchecked, which means alpha channels should show. so it's a bug that the alpha channel is not displaying in preview and image view?

thibaud
Posts: 269
Joined: Sat Dec 02, 2006 12:41 am
Contact:

Re: BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by thibaud » Fri Jun 13, 2014 12:00 pm

3 ways:

Ctrl+h
right click on preview > use alpha channel (shortcut ctrl+h)
Menu: View > preview > use alpha channel (shortcut ctrl+h)

ghost zero
Posts: 348
Joined: Mon Feb 05, 2007 8:26 pm

Re: BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by ghost zero » Fri Jun 13, 2014 1:33 pm

thibaud wrote:3 ways:

Ctrl+h
right click on preview > use alpha channel (shortcut ctrl+h)
Menu: View > preview > use alpha channel (shortcut ctrl+h)
do i have to set that separately for each?

- thumbnails
- preview
- image view

shouldn't there be just a single universal setting to keep this consistent throughout the program?

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5445
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by XnTriq » Mon Jun 16, 2014 3:30 am

Recommended settings:
  • Tools » Options...
    • General » Operations » Ignore alpha channel = Off (Thanks, cday!)
    • Read/Write » Read » PNG » Parameters » Compose image with transparency = Off
    • Read/Write » Read » PNG » Parameters » Compose image with alpha (32bits) = Off
    • View » View » Background colour = R128/G128/B128 (optional)
    • View » View » Use checkerboard pattern as background = On (optional)
    • Fullscreen » Background colour = R128/G128/B128 (optional)
  • Browser mode: View » Preview
    • Use transparent index (<=8bits) or alpha channel = On
    • Use alpha channel = On
    • Show Mask = Off
  • Viewer mode: View
    • Use transparent index (<=8bits) or alpha channel = On
    • Use alpha channel = On
    • Show Mask = Off
[color=green]xnview.ini[/color] (optional) wrote:

Code: Select all

[View]
CheckerColor1=8947848
CheckerColor2=8421504
CheckerSize=8
XnView Wiki (UI-less Settings » [url=http://www.xnview.com/wiki/index.php?title=UI-less_Settings#View]View[/url]) wrote:
CheckerColor1
  • Changes the first color of the checkerboard pattern background.
    Value: Raw color (integer) or formatted color string
CheckerColor2
  • Changes the second color of the checkerboard pattern background.
    Value: Raw color (integer) or formatted color string
CheckerSize
  • Changes the size of squares in the checkerboard pattern background.
    Value: Integer, default value is 8

ghost zero
Posts: 348
Joined: Mon Feb 05, 2007 8:26 pm

Re: BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by ghost zero » Mon Jun 16, 2014 11:13 am

thanks, i just needed to set these to get the transparency working in preview and image view...

Tools » Options...
◦Read/Write » Read » PNG » Parameters » Compose image with transparency = Off
◦Read/Write » Read » PNG » Parameters » Compose image with alpha (32bits) = Off

i didn't want the checkboard and i already have a custom background color.

NOTE: you mean "view > preview".

ghost zero
Posts: 348
Joined: Mon Feb 05, 2007 8:26 pm

Re: BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by ghost zero » Mon Jun 16, 2014 11:31 am

but it seems counter intuitive. i would expect the opposite behavior with these settings...

Tools » Options...
◦Read/Write » Read » PNG » Parameters » Compose image with transparency = Off
◦Read/Write » Read » PNG » Parameters » Compose image with alpha (32bits) = Off

...shouldn't composing an image with transparency/alpha make them used? why do we have to turn these off to make them used?

User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5445
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: BUG: Image transparency display is not consistent...

Post by XnTriq » Mon Jun 16, 2014 3:45 pm

ghost zero wrote:NOTE: you mean "view > preview".
You're right, I forgot about browser mode. Thanks for the hint! I've edited my previous post accordingly.

Post Reply